Nog meer concurrentiedruk op komst in telecom

Alexander De Croo: 'Ik ben niet kwaad op Kris Peeters, en ik ga er ook van uit dat hij niet kwaad is op mij.' © Franky Verdickt
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Boven op Easy Switch komen er nog meer maatregelen die de prijsconcurrentie aanvuren, beloven minister van Telecom Alexander De Croo en de toezichthouder BIPT.

In de eerste helft van volgend jaar hoopt het BIPT een systeem in dienst te nemen dat prijsvergelijkingen voor telecomgebruikers automatiseert. Nu al kan een klant tarieven vergelijken op de website bestetarief.be van het BIPT of met de tariefvergelijkingsmodule van Test-Aankoop. Een belangrijke drempel is echter nog dat je je verbruik moet kennen en invoeren in die toepassingen.

Het BIPT wil de operatoren nu verplichten die gegevens op zo’n manier ter beschikking te stellen dat ze automatisch kunnen worden ingelezen in de tariefvergelijkingen. De tarieven zullen ook als open data beschikbaar worden, zodat iedereen met die gegevens toepassingen kan ontwikkelen, beloofde minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld). “Misschien kan daarrond dan volgend jaar een hackathon worden georganiseerd”, suggereerde hij. Dat is een evenement waarin programmeurs intensief samenwerken om nieuwe oplossingen te bedenken.

Het BIPT publiceert op zijn website ook al kwaliteitsindicatoren van operatoren, bijvoorbeeld over de efficiëntie van hun helpdesk of de stiptheid waarmee ze de aangekondigde installatiedatum naleven.

Nieuwe tariefberekeningsmethode voor Orange?

In de “komende dagen” publiceert het BIPT ook zijn nieuwe analyse van de markt voor internet en televisie en zijn voorstellen om scheeftrekkingen te bestrijden. De vorige marktanalyse dateert van 2010 en vormde de basis voor de openstelling van de kabel.

Het is weinig waarschijnlijk dat die openstelling, waardoor Orange nu met zijn Love-aanbod kan uitpakken, teruggedraaid wordt. De hamvraag is of en hoe het BIPT zal afstappen van het zogenoemde ‘retail minus’-principe, dat nu de groothandelsprijs aan Orange bepaalt. Orange koopt zijn tv- en internetdiensten nu bij de kabelaars in tegen een prijs die een bepaald percentage onder de kleinhandelsprijs ligt (de minus). Logischerwijze stijgt het tarief dat Orange betaalt daardoor telkens wanneer Telenet en VOO hun kleinhandelstarieven verhogen.

Dat is geen courante manier van werken in de telecomsector. Bij Proximus worden de groothandelsprijzen berekend op basis van wat een efficiënte operator aan kosten zou hebben om een bepaalde dienst aan te bieden, plus een normale vergoeding voor het kapitaal.

Als de tarieven die Orange aan de kabelbedrijven betaalt op die manier zouden worden berekend, zouden ze lager liggen, is de verwachting bij Orange.

Het BIPT zal ook voorstellen moeten doen over de aanleg en de tarifering van glasvezelnetwerken en over de vraag of en hoe concurrenten daar toegang toe krijgen.

Consultatie op komst

De marktanalyse moet echter niet enkel door het BIPT, maar ook door de toezichthouders van de drie gemeenschappen worden goedgekeurd omdat televisie een regionale materie is. Bij de vorige uitgave was er vertraging omdat de Franstalige toezichthouder onder zware druk stond om de positie van VOO te beschermen. Nu klinkt het in kringen van het BIPT dat zij klaar zijn met hun huiswerk, maar dat het wachten is op het akkoord van anderen, die diplomatisch niet worden benoemd.

Hoe dan ook komt er na de publicatie van de voorstellen nog een brede consultatie van de sector. Het wordt dus ten vroegste eind 2017 eer de nieuwe beslissingen van kracht worden.

Op Europees niveau ijverde De Croo naar eigen zeggen om de situatie van feitelijk duopolie, zoals die in België, Nederland en sommige delen van Duitsland bestaat, als basis voor regulering te laten erkennen. Nu gaat Europa nog altijd uit van een scenario waarin er één dominante operator is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content