Stijn Fockedey

‘Muziekindustrie krijgt al genoeg subsidies’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Volgens Trends-redacteur Stijn Fockedey overheid kan zijn geld beter besteden aan bijvoorbeeld het promoten en steunen van onlinebetalingen.

De muziekverkoop heeft er in België het zoveelste rotjaar opzitten. De globale omzet bedroeg in 2014 ongeveer 104 miljoen euro omdat zowel de fysieke verkoop, gedomineerd door cd’s, en de digitale inkomsten (downloads) zijn gekelderd. Nog geen tien jaar geleden werd er voor meer dan 180 miljoen euro aan muziek verkocht.

De Belgian Entertainment Association grijpt die dramatische cijfers aan om extra steun van de overheid te vragen, waaronder een belastingkrediet in ruil voor investeringen in lokale bands. Dat is haar goed recht als belangenvereniging.

Maar de muziekindustrie is al goed bedeeld, met initiatieven om jonge artiesten te begeleiden en vooral het fors gesubsidieerde circuit van festivals en optredens. Dat stimuleert al zeer sterk het aanbod en de vraag naar (lokale) muziek.

‘Lokale retailers en mediabedrijven hebben zich massaal in slaap laten wiegen’

Neen, de overheid kan zijn geld beter besteden aan bijvoorbeeld het promoten en steunen van onlinebetalingen. Die inspanningen zullen zichzelf op veel meer vlakken terugverdienen. De modale Belg koopt nog te weinig online in vergelijking met de inwoners van de buurlanden. Lokale retailers en mediabedrijven hebben zich massaal in slaap laten wiegen omdat de meeste consumenten hier nog graag traditioneel shopten. Opeens is de dam toch gebarsten.

De Belgische e-commercemarkt is nu een wingewest van buitenlandse spelers. Er is bovendien een direct verband tussen het aandeel van e-commerce in de economie en het betalen voor digitale diensten. Hoe meer consumenten fysieke artikelen online kopen, hoe meer ze geneigd zijn om te betalen voor digitale zaken zoals bijvoorbeeld streamingdiensten à la Spotify. Die inkomsten vormen nu slechts een habbekrats voor de sector en hebben het meeste potentieel om de sector terug te doen aanknopen met groei.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content