Bruno Leijnse

‘Muyters kiest kiwi-model voor goedkoop internet’

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Easy Switch-overstapprocedure van federaal minister Alexander De Croo was een hoffelijkheid, vergeleken met het plan voor supersnel internet van Philippe Muyters. Dat zegt Trends-redacteur Bruno Leijnse.

De Vlaamse minister van Innovatie wil de operatoren keihard dwingen tot lage prijzen en een snelle implementatie van gigabitverbindingen. De prijzen die hij daarbij voor ogen heeft, zijn zowat de helft van de goedkoopste aanbiedingen nu. Dat jaagt de operatoren in de gordijnen. In feite heeft Muyters een openbare aanbesteding uitgeschreven. Hij wacht hij nu af wie daarop zal antwoorden. Hij voert het kiwi-model in voor internet, naar analogie met Nieuw-Zeeland, dat met openbare aanbestedingen de prijs van essentiële geneesmiddelen verlaagt.

In het geval van een afwijzing, belooft hij over te gaan tot plan B: een overheidsbedrijf dat eigenhandig of met partners glasvezel uitrolt naar elk huis. Dat is een realistische optie, die Nieuw-Zeeland toevallig ook toepast. Met de beloofde 5 procent rendement – eigenlijk een staatswaarborg die nog met Europa moet worden afgetoetst – zullen de investeerders aanschuiven. Het cijfer over de omvang van de investering – 3 miljard over twintig jaar – is met een flinke korrel zout te nemen.

Muyters kiest kiwi-model voor goedkoop internet

De kostprijs van een glasvezelaansluiting in dichtbevolkte gebieden is nog slechts een kwart van zeven jaar geleden. Het cijfer van 500 euro wordt genoemd. Dat kan alleen maar dalen. Muyters geeft de operatoren nog tot eind december de tijd om met voorstellen te komen.

Als hij slaagt, zal dat digitaal Vlaanderen een welkome boost geven. Voorlopig lijken het echter vooral Google, Facebook, Amazon, Netflix en consorten te zijn die de winst van snel internet opstrijken. Zij leveren ook precies de diensten waaruit onze operatoren hun winsten zullen moeten halen wanneer ze hun infrastructuurinkomsten zien verlagen. Beleggers in Telenet en Proximus – de federale overheid – zijn gewaarschuwd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content