Meucci verwacht een forse omzetstijging uit deal met WeDo

© belga

Het Gentse Meucci Solutions gaat samenwerken met het Portugese WeDo Technologies voor de monitoring van roaming. De twee zijn koplopers in fraudebestrijding.

WeDo speurt naar fraude via de rapporteringssystemen, Meucci in het netwerk. Meucci verwacht een aanzienlijke omzet- en rendementsverhoging door de deal.

Meucci is een specialist in het opsporen van ‘simboxen’ in mobiele netwerken. Dat zijn apparaatjes die de dure interconnectietarieven tussen operatoren omzeilen. Ze worden gedoogd bij bedrijven, maar bestreden als ze dienen om een handeltje op te zetten in goedkope belminuten.

“Opsporing van simboxen zorgt voor 80 procent van onze omzet. Het probleem heeft zich verplaatst van Europa naar delen van de wereld waar expertise schaarser is”, zegt gedelegeerd bestuurder Conrad Tuytte. De resterende 20 procent van zijn omzet haalt Meucci uit consultancy en kwaliteitsmonitoring van roamingdiensten op zijn meetplatform.

Daar komt WeDo Technologies in beeld. Naast zijn fraudebestrijdingspakket Business Assurance RAID heeft WeDo een pakket voor de monitoring van roamingkwaliteit, RoamBroker. “Onze specialiteit is het implementeren en testen van roamingovereenkomsten. Wij zitten in het begin van het traject”, zegt verkoopdirecteur Frederick Van de Weghe van Meucci. Voor WeDo wordt Meucci een consultancypartner die zijn product bij een groot aantal operatoren kan introduceren. Omgekeerd gaat Meucci de software van WeDo als een ‘software as a service’ aanbieden op zijn platform onder de naam ROAMservice.

“Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen twee firma’s uit kleine landen”, zegt CEO Rui Paiva van WeDo op het Mobile World Congress in Barcelona. “Samen werken we veel kostenefficiënter. Onze time to market wordt aanzienlijk korter”. WeDo en Meucci kunnen dankzij de deal aan cross-selling doen in hun respectieve klantenbasissen. Tuytte: “Het is nog vroeg dag, maar we spreken hier toch over een paar miljoen extra omzetpotentieel voor Meucci”.

Omdat Meucci het nieuwe product vermarkt via het bestaande verkoopteam, dat volgens Tuytte niet wordt uitgebreid, zou de deal een rendementsverbetering moeten betekenen voor Meucci.

Geen joint venture De beide firma’s blijven onafhankelijk. “Het is een puur commerciële overeenkomst”, bevestigen Tuytte en Paiva.

WeDo haalde in 2010 met zijn 420 werknemers ongeveer 50 miljoen euro omzet. Het bedrijf is in handen van Sonaecom, de telecommunicatieholding uit de Sonae-groep, de grootste private werkgever van Portugal.

Meucci boekte in het crisisjaar 2009 een omzet van 6,8 miljoen euro, een daling met 4 procent tegenover 2008, toen Meucci nog 31 procent groeide. De Gentenaren boeken al jaren bedrijfsverliezen – 397.000 euro in 2009, ondanks een positieve cashflow van meer dan 1 miljoen. “Onze omzet in 2010 was stabiel, met een positieve cashflow en een licht verlies door de zware afschrijvingen uit de voorbije jaren”, zegt Tuytte. In 2005 nam het Luxemburgse QAT Investments een participatie in Meucci.

In november 2010 deden QAT-ARKiv en het Luxemburgse Leeward Ventures Sicar SA daar elk nog 1 miljoen euro bovenop. Tuytte: “Het management heeft nog ongeveer 30 procent van de aandelen”.

Prospectie in India
Meucci werkt voor een 100-tal operatoren en is sterk in Afrika. “We draaien nu evenveel omzet in Afrika als in Europa”, zegt Van de Weghe. Recentelijk is Meucci op prospectie in India gesignaleerd. “We hebben die markt al veel vroeger bekeken, maar er nooit veel verkocht. Nu hebben we weer vragen gekregen van Indiase operatoren. Het aantal klanten groeit er nu met 20 à 25 miljoen per maand. Echt booming”, bevestigt Van de Weghe. Heeft hun Indische prospectie soms te maken met de overname van 15 Afrikaanse operatoren door het Indiase Bharti Airtel, vorig jaar? Tuytte en Van de Weghe klemmen de lippen stevig op mekaar. “Mogen we niks over zeggen”, klinkt het.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content