LG Optimus 7: eindelijk een toonbare Windows Phone

© belga

Microsoft probeert al sinds 2002 populair te worden in smartphones en houdt daar minder dan 5 procent marktaandeel aan over – en dalend, volgens voorspellingen van Gartner. Maar het kan verkeren.

Een paar uur spelen met Windows Phone 7 – in de vorm van een LG Optimus 7, vanaf 21 oktober te koop – bezorgde ons het blije, huppelende gevoel waarop we ons bij onze eerste iPhone-ervaring betrapten. Dit is “fun”, zoals het toestel de gebruiker toewenst – bij gebrek aan Nederlands. Fun was wel het laatste wat ik voelde bij de Office-gedreven productiviteitsbeloften van de Windowsmobieltjes uit het verleden.

Veel is natuurlijk aan Google te danken. Wie zijn contacten, kalender en mails bij Google in de cloud heeft staan – het mag ook Windows Live, Yahoo! of iets anders zijn – is via wifi in seconden met dit toestel aan de slag. Wie niet overdreven investeert in iPhone-, Symbian- of BlackBerry-toepassingen kan switchen in een oogwenk.

Een eigen smoel

Microsoft heeft goed naar de iPhone en het Apple-businessmodel gekeken. De fabrikanten van Windows Phones 7’s – Samsung, LG, HTC, Dell – zijn in een strak keurslijf gedwongen. De 9 Windows Phone 7 modellen die op 11 oktober zijn aangekondigd – en waarvan er voor een keertje ook een aantal snel in België verkrijgbaar zijn – werken vandaag allemaal met een 1Ghz Snapdragon processor van Qualcomm. Ze hebben een multi touch capacitatief aanraakscherm, drie knoppen vooraan en de standaard Windows Phone 7 interface. Fabrikanten mogen geen eigen ‘lagen’ over de interface leggen zoals vroeger. Dat houdt de Windows Phone 7 herkenbaar.

Grafisch oogt de interface als een luxemagazine. Apple gebruikt voor zijn openingsscherm iconen op een raamwerk. Microsoft komt met tegels en ‘panorama’s’. Je klikt niet door menu’s – al kan dat ook – maar je verschuift pagina’s, alsof je een strook dia’s heen en weer door een projector haalt.

Plus

Microsoft groepeert functies in “hubs” rond thema’s als “People”, “Games” of “Office”. Dat zorgt naar mijn gevoel voor een drukke interface. Je contactenlijst wordt met je Facebook-pagina’s vermengd. Zeer ADHD, maar ook zeer ‘hot’, betrokken, high-touch. Contacten uit diverse bronnen worden automatisch gekoppeld, maar ze je kan ze gelukkig ook ontkoppelen. Wel zo handig bij identieke namen.

Nog een winner is de gemakkelijk bereikbare “terug”-knop, die linksonder op alle Windows Phone 7 toestellen verplicht is (verder is er vooraan alleen de Start-knop met het Windows-logo en een zoekknop, die uiteraard leidt naar Microsofts eigen zoekmachine Bing).

iPhone-adepten zullen de leuke roller missen waarmee Apple de klok laat zetten. WP7 gebruikt een schuivend lint. Het vergrootglas dat op de iPhone tekst helpt corrigeren, is hier een fantasieloze, maar effectieve cursor. Spellingssuggesties komen nuttig bovenaan het tekstveld in een rij, maar helaas alleen in de vijf talen die WP7 nu ondersteunt: Frans, Engels, Duits, Spaans en Italiaans. WP7 heeft radio, met de oortjes als antenne.

En min…

Een paar afknappers in Windows Phone 7. De Internet Explorer browser heeft geen Flash Player 10 ondersteuning. Dat maakt een groot aantal moderne websites onbruikbaar. De Zune muziek- en videodienst werkt nog niet in België (je kan wel muziek halen van je pc en video’s huren via de Xbox Live dienst). Om het scherm te activeren moet je de Aan/Uit knop bovenop rechts gebruiken, buitengewoon irritant. Microsoft verbergt de netwerksymbolen achter de klok op het scherm. Je ziet bijgevolg niet of je op gratis wifi dan wel via een dure gsm-verbinding surft. Een wijdgepubliceerde bug is dat WP7 alleen wifi-netwerken vindt die hun identificatie broadcasten. ‘Verborgen’ netwerken vindt hij niet.
Of WP7 een succes wordt zal deels afhangen van het aantal toepassingen in de Marketplace, opgezet naar het Apple-model. Dat zou geen probleem mogen zijn voor het legertje programmeurs achter Microsoft, maar WP7 is alvast incompatibel met vorige Windows Phone versies. Oudere applicaties werken niet op WP7.

Intelligente camera

Wat voegt LG daaraan toe in zijn Optimus 7, ook bekend als E900 ? Een hoop intelligentie in de 5 megapixel camera, waarmee je ook panoramische 180° beelden kan maken. De Scan Search applicatie, die via “augmented reality” interessepunten aangeeft en Google-kaarten gebruikt. Een “Play To” functie, die multimedia streamt naar tv’s en andere toestellen die met DLNA zijn uitgerust. Hij weegt een relatief forse 157 gram, heeft een 256K TFT kleurenscherm en 16 GB geheugen.

Zoals alle Windows Phone 7 toestellen wordt de LG Optimus 7 als een high-end smartphone gepositioneerd, 549 euro.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content