Joop Janssen en EVS scheiden

Joop Janssen © Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Bij de Waalse videoserverbouwer EVS stapt CEO Joop Janssen op. Officieel wegens meningsverschillen over de strategie. Bestuurster Muriel De Lathouwer volgt hem tijdelijk op.

Het duurde negen maanden voor Joop Janssen in 2012 opvolger werd van EVS-mede-oprichter Pierre L’Hoest. Hij was “het schaap met vijf poten”, dixit EVS-voorzitter Pierre Rion toen, en de eerste buitenstaander in die functie bij de Waalse serverbouwer. EVS is vooral bekend van de technologie achter de vertraagde beelden tijdens sportwedstrijden. Janssen, een gewezen volleybalinternational met een ingenieursdiploma elektronica, wou de EVS-activiteiten uitbreiden op terreinen zoals entertainment, nieuws en media. Die gebieden zijn samen meer dan drie keer groter dan de markt voor videoservers in de sport. Janssen zette daarvoor bij EVS afzonderlijke divisiedirecties op.

Voorzitter Pierre Rion van EVS dankt hem nu voor het geleverde werk. “De structuur van EVS is geprofessionaliseerd. Dat laat de firma toe te groeien in haar vier sleutelmarkten”, noteert hij in een persbericht.

“Discussie over prioriteiten”

De mededeling spreekt over “verschillende opvattingen over de uitvoering van de langetermijnstrategie” als reden voor het vertrek van Janssen. Feit is dat de beurskoers van EVS is gedaald van bijna 48 euro in april tot ongeveer 25 euro vrijdag. De omzetgroei in de twaalf maanden tot en met juni was 2,9 procent (tot 131,4 miljoen euro), terwijl EVS gewoonlijk zeer fors uitbreidt in de pare jaren, door sportevenementen zoals de Wereldbeker voetbal. In 2012 groeide EVS 29 procent, in 2010 zelfs 45 procent.

De halfjaarresultaten lagen ook onder de beursverwachtingen en eind augustus verminderde EVS zijn groeivooruitzichten van hoge naar lage enkele cijfers. Verklaring was “een matige groeivertraging in de live productieservermarkt”, zei EVS. De shorters, waaronder bekende spelers zoals BlackRock, wreven zich in de handen.

“Ik denk niet dat er meningsverschil is over de strategie om uit te breiden buiten de sport. De discussie, zoals EVS zelf stelt, draait rond de prioriteiten en de toewijzing van middelen in het dagelijkse beleid”, meent analist Guy Sips van KBC Securities, die een “houden”-advies heeft op EVS. Hij vermoedt dat het tot een breuk is gekomen nu de drukte van de Wereldbeker voetbal en de belangrijke beurs IBC achter de rug is en er tijd was om de meer fundamentele vragen aan te pakken.

Het Waalse bedrijf, dat eind juni 503 mensen van 25 nationaliteiten tewerkstelde, is marktleider in videoservers voor de sport, maar ook een nichespeler in een sector die volop in beweging is. Concurrent Grass Valley werd in maart voor 220 miljoen dollar overgenomen door Belden, een conglomeraat in netwerking, kabels en elektronica. Belden kocht de afgelopen jaren vijf bedrijven in broadcasting en heeft nu een portefeuille die naast videoservers ook UltraHD-camera’s en uitzendstudio’s omvat. Belden claimt met zijn 1 miljard dollar omzet 21 procent aandeel van een markt die naar hun schatting 3 tot 5 procent groeit per jaar. Het bedrijf rekent nu op zijn schaalgrootte om marktaandeel te winnen en zijn winstmarge te vergroten.

Overnameprooi?

Is ook EVS een overnamedoel? “De vraag is me vandaag al vaker gesteld”, geeft Guy Sips toe. “Vroeger was die niet aan de orde, maar nu de beurskoers zo sterk is gedaald en het bedrijf zonder CEO zit, kan dat opborrelen. Toch denk ik niet dat dat de reden is dat Joop Janssen vertrekt.”

Joop Janssen werkte bij het Britse Vitec toen dat in 2003 onderhandelde over de overname van EVS. Uiteindelijk ging die deal niet door. Voordien was Janssen aan de slag bij Grass Valley en bij Philips in Frankrijk en Noord-Amerika.

EVS stroomlijnt in plaats van te verbreden. In juli verkocht EVS zijn belang in dcinex, een leverancier van digitalecinemadiensten, aan het Franse Ymagis voor ongeveer 10,8 miljoen euro, grotendeels in aandelen en obligaties. Volgens Bloomberg stond dcinex voor 7,9 miljoen euro in de boeken. Joop Janssen zei dat de verkoop van dcinex EVS meer ruimte gaf “om te focussen op zijn vier kernmarkten in de broadcastsector”. Dcinex, met 92 miljoen omzet en een groei van 4 procent in 2013, bracht sowieso weinig winst binnen voor EVS.

EVS gaat nu op zoek naar een nieuwe CEO. Intussen neemt bestuurster Muriel De Lathouwer die rol over. Zij was voorzitster van het Strategisch Comité van EVS. De Lathouwer werkte eerder voor Accenture, als Associate Principal bij McKinsey en als lid van het directiecomité van Base. Ze is een ingenieur van ULB met een MBA van Insead.

Joop Janssen blijft nog wel aan als adviseur om de overgang te begeleiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content