Jo Van Gorp is opgestapt bij Topcom Europe

22/06/11 om 12:15 - Bijgewerkt om 12:15

Bron: Trends

Voormalig Telenet-directeur Jo Van Gorp is vertrokken bij Topcom. De distributeur uit Heverlee zoekt een partner om zijn toekomst veilig te stellen.

Jo Van Gorp is opgestapt bij Topcom Europe, de distributeur van telecom, elektronica en wellness-apparatuur uit Heverlee. Hij is de tweede chief executive officer die Topcom verlaat in twee jaar tijd. In 2009 was Bruno Put co-gedelegeerd bestuurder geworden naast oprichter Stan Lowette. Bruno Put vertrok in februari 2010.
Financieel directeur Jean Volders van Topcom heeft Jo Van Gorp nu op 1 juni als chief executive officer opgevolgd.

Volgens zijn jaarverslag voert Topcom Europe nu "intrede- dan wel overnamegesprekken". "Momenteel kan ik geen verdere informatie verschaffen", laat Jean Volders weten.

Topcom is vooral bekend om zijn "Butler"-lijn van DECT-telefoons, die tot in de jaren 2000 een succesnummer waren. Ondertussen is het assortiment aanzienlijk uitgebreid.

Kleine en middelgrote importeurs en distributeurs beleven echter moeilijke tijden doordat ze moeten opboksen tegen steeds grotere concurrenten die rechtstreeks bij de fabrikant kopen. Omgekeerd proberen de fabrikanten het aantal tussenpersonen te beperken.
Topcom is nu grotendeels in handen van fondsen uit de sfeer van de familie Colruyt. Stan Lowette, die in 2009 ontslag nam als gedelegeerd bestuurder, heeft via zijn vennootschap Limac nog bijna 17 procent.

"Eerste kwartaal winstgevend"

Volgens de ongeconsolideerde jaarrekening boekte Topcom Europe in 2010 een omzet van 27,4 miljoen euro met 31 personeelsleden en filialen in Duitsland, Zweden, Polen, Spanje en Slowakije. Er stond een negatief eigen vermogen van 6 miljoen en ruim 12 miljoen aan financieringen van KBC en Dexia op de balans. Het bedrijfsverlies was 2,4 miljoen, het nettoverlies 4,3 miljoen, vooral door financiële lasten. Daarmee zette de verlies-trend van de jongste jaren zich door.

Volgens Jo Van Gorp was het eerste kwartaal echter winstgevend.
Naar eigen zeggen zet Van Gorp momenteel een bedrijf op dat datacentercapaciteit wil gaan leveren. Van Gorp werkte vijf jaar in verschillende topfuncties bij Telenet en was bijna 6 jaar baas van Level 3 Communications in België, een internationaal telecombedrijf.
B.L.

Lees meer over:

Onze partners