Imec gaat met Samsung voor de Simband

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Het open innovatiemodel van imec is meer dan ooit nodig om de onderzoekskosten in nanoelektronica onder controle te houden, zei CEO Luc Van den hove op het jaarlijkse Imec Technology forum. De CEO’s van Qualcomm, Samsung Electronics, Micron en Tokyo Electron kwamen hem persoonlijk steunen.

In de Brusselse Square lichtte president Young Sohn van Samsung Electronics de rol van imec in zijn grootschalige project voor gezondheidsmonitoring toe. Het project zelf had Samsung eind mei al in San Francisco voorgesteld.

Samsung wil eind dit jaar een open softwareplatform publiceren om een armband vol sensoren mogelijk te maken, de Simband. Die zou hartslag, bloedsomloop, bloeddruk, stress, hydratatie, zuurstofopname, suiker en dergelijke kunnen meten en een soort “dashboard van het lichaam” worden, zei Sohn, die tussendoor verklapte dat hij in zijn jonge jaren nog Olympisch had geschermd voor Korea.

Samsung zal een open programma-interface publiceren om sensorfabrikanten te interesseren voor het platform. Samsung maakt 37 miljoen euro vrij om ontwikkelaars te steunen. Uiteraard hoort er een cloudomgeving bij het platform om de lichaamsgegevens als een “biojournaal” te bewaren en om te zetten in nuttige informatie. Dat platform heet Sami, voor Samsung Architecture Multimodal Interactions (Sami). “Het werkt als geld in een bank. Als je de gegevens terug wil, kan dat. Jij bent de enige die er toegang toe kan verstrekken”, beloofde Sohn.

Tegen zijn volgende ontwikkelaarsconferentie zal Samsung een software development kit (sdk) en de open interface specificaties publiceren. Sohn verwacht dat dergelijke preventieve gezondheidsmonitoring de kosten van de vergrijzing aanzienlijk zal kunnen verlagen. “In 2025 zijn er 1,2 miljard mensen boven de 60 in de wereld, waaronder ikzelf”, zei Sohn.

Imec in België en Nederland draagt bij tot het platform met technologie voor ultrazuinige sensoren die een niet-invasieve monitoring met een klinische kwaliteit toelaten, zei CEO Luc Van den hove van imec. Hij ging in op andere medische projecten waaraan imec werkt.

Zo is er iLab, diagnostiek op een chip. Van den hove verwacht over een paar jaar testkits in de apotheek ter grootte van een SD-geheugenkaart, waarmee je zelf bloed zal kunnen prikken en via je smartphone en een gezondheidszorgleverancier een diagnose zal kunnen terugkrijgen. De impact daarvan zal de kosten van klinische proeven erg verlagen en de bestrijding van infectieziekten veel verbeteren, vooral in ontwikkelingslanden, verwacht Van den hove. Imec werkt ook aan labo’s op een chip die supersnel DNA-analyses kunnen doen en kankercellen in het bloed opsporen. Nog verder af zijn de implantaten voor hersentherapie waaraan imec werkt.

Een andere prestatie die imec op zijn forum in de verf zette is de hyperspectrale camera die ze samen met de Duitse camerabouwer Ximea ontwikkelde voor toepassingen in onbemande vliegtuigjes. Imec ontwikkelde de hyperspectrale sensor in de camera, die 27 gram weegt en in de eerste plaats zal ingezet worden voor de controle van de kwaliteit van landbouwgewassen. Hyperspectrale sensoren kunnen patronen opsporen die buiten het zichtbare lichtspectrum vallen. Ze worden onder meer voor industriële voedselsortering gebruikt.

Op zijn technologieforum kondigde imec ook aan dat LAM Research toetreedt tot zijn leveranciershub. Daarmee vernauwt de Amerikaanse fabrikant van productieapparatuur voor halfgeleiders zijn meer dan tien jaar oude samenwerking met imec.
Imec zelf is nu 30 jaar actief als onderzoekscentrum. Het Imec Technology Forum trok 900 deelnemers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content