Ieder zijn berg big data in de wolken

© TR
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Veiligheid is slechts een van de aandachtspunten voor bedrijven en overheden nu ze meer gevoelige gegevens in de cloud stoppen. De risico’s van online opslag wegen meestal niet op tegen de voordelen, zeker nu men de stroom aan informatie beter wil analyseren.

Vorige week raakte bekend dat hackers intieme foto’s hadden ontfutseld van een rist Hollywoodsterren. De sterren gebruikten Apple, Dropbox of andere populaire diensten om foto’s en filmpjes online op te slaan die ze met hun smartphone hadden genomen. Die online reserveopslag heeft in theorie een robuuste beveiliging, maar in de praktijk is die slechts zo sterk als zijn zwakste schakel. In dit geval zijn gebrekkige procedures waarschijnlijk de boosdoener. Die staan eigenlijk los van de beveiligingstechnologie. Bedrijven lopen niet het risico letterlijk in hun blootje te worden gezet door datalekken via de cloud. Maar de reputatieschade is minstens even aanzienlijk en de commerciële verliezen vaak nog groter.

Zeker nu meer bedrijfsgevoelige gegevens online worden opgeslagen. De hoeveelheid data is meestal wel nog op een lokale computer op te slaan, maar opslag in de cloud is vaak de meest efficiënte manier om een voortdurende stroom aan informatie te laten analyseren. “Bedrijven moeten toch opletten”, waarschuwt professor Bart Baesens van de KU Leuven. Hij is gespecialiseerd in datamining en bracht deze zomer een boek uit over die geavanceerde data-analysetechnieken. “Elk bedrijf zit op een berg informatie die almaar sneller aangroeit. De inzichten die men in die berg van big data vindt, zijn veel geld waard. Bedrijven moeten zorgvuldig omspringen met die informatie. In hun plaats zou ik toch goed nadenken of ik die cruciale data toevertrouw aan Amazon of andere populaire buitenlandse cloud-aanbieders. Het is beter de online opslag zelf te beheren of te werken met een betrouwbare lokale partner.”

Als bedrijven al een betrouwbare infrastructuur hebben, dan missen ze vaak gekwalificeerd talent om die big data te analyseren.

Bart Baesens: “Toch moeten ze die expertise binnenhalen. Door de data-analyse uit te besteden aan een externe partij is er altijd het risico dat die waardevolle inzichten ook aan concurrenten worden doorgegeven. Zo gooien bedrijven hun competitief voordeel te grabbel. In de VS bestaat het besef al meer dat data-analyse een strategische activiteit is. Grote Amerikaanse bedrijven hebben al een CAO, chief analytics officer”

Die datawetenschappers liggen niet voor het rapen. In de VS zijn ze zo gegeerd dat ze gemakkelijk 200.000 euro per jaar kunnen verdienen.

Bart Baesens: “Het zijn inderdaad zeer zeldzame profielen. Het hoger onderwijs moet de hand een beetje in eigen boezem steken. Er zijn hier nog geen volledige gespecialiseerde opleidingen, maar wie bijvoorbeeld handelsingenieur in de beleidsinformatica studeert, kan door een aantal keuzevakken te volgen toch als datawetenschapper gevormd worden. In Leuven kiezen jaarlijks vijftien studenten voor die optie. We moeten er meer kunnen overtuigen. De meeste andere studenten worden afgeschrikt door het programmeerwerk. Het lijkt moeilijk en saai. Het is niet gemakkelijk, maar saai is het niet.”

“Ik ken bijvoorbeeld een Europees farmabedrijf dat beter de bijwerkingen van zijn medicijnen in kaart wilde brengen. In plaats van nog meer dure tests in labo’s uit te voeren, analyseerde men eerst wat mensen over hun medicijnen vertelden op sociaalnetwerksites. Die screening op klachten doen ze nu voortdurend. De overheid gebruikt gesofisticeerde data-analyse om netwerken van socialezekerheidsfraude op te sporen. De effectiviteit van de controles stijgt daardoor tot 20 procent. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waar datamining het verschil maakt.”

Uitgebreide versie in het dossier ‘Cloud Computing’ in Trends Magazine van 11 september, met ook het profiel van softwarebedrijf Spikes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content