Stijn Fockedey

‘Het is absoluut noodzakelijk dat talent kan fladderen van bedrijf naar bedrijf in de digitale economie’

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Een onderbelichte, maar heel belangrijke factor in het buitengewone succes van Silicon Valley is de extreme arbeidsmobiliteit. Dat zegt Trends-redacteur Stijn Fockedey.

Verscheidene Vlaamse start-ups en bedrijven in de digitale sector hebben met elkaar afgesproken niet langer actief bij elkaar personeel weg te plukken. Dat is minder onschuldig dan het lijkt. Het is net absoluut noodzakelijk dat talent kan fladderen van bedrijf naar bedrijf in de digitale economie.

Ondanks de successen van de nieuwe generatie techbedrijven kampt Vlaanderen nog altijd met een grote digitale achterstand. Aan de beperking van de te kleine thuismarkt is weinig te doen.

Dat te weinig investeerders een goed netwerk en internationale ambitie hadden, was een pijnpunt, maar dat is fors aan het verbeteren. Het belangrijkste probleem blijft expertise en talent.

Een onderbelichte, maar heel belangrijke factor in het buitengewone succes van Silicon Valley is de extreme arbeidsmobiliteit. In Californië is een concurrentiebeding in een arbeidscontract illegaal.

Het is absoluut noodzakelijk dat talent kan fladderen van bedrijf naar bedrijf

Werknemers kunnen er altijd en snel voor de concurrentie gaan werken. Talent blijft zo niet lang hangen bij bedrijven die onderpresteren of zombies worden. Bovendien zorgt dat jobhoppen voor een extreem snelle verspreiding van technische en managementexpertise.

Het is niet nodig de Vlaamse techbedrijven aan de schandpaal te nagelen. Er zijn geen indicaties dat ze tot elke prijs hun personeel proberen af te schermen.

Die bedrijven moeten enorm hard vechten voor hun prille succes. Het is begrijpelijk dat zij het op een akkoordje gooien om hun teams bij elkaar te houden. Ze hebben al uitdagingen genoeg. Maar voor de sector is het op lange termijn beter als bedrijven het geflirt tussen hun personeel en de concurrentie niet proberen te verhinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content