GSM-operatoren waarschuwen: ‘We zullen selectiever moeten zijn met antennes’

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Waalse regering wil een jaarlijkse taks van 8000 euro per gsm-antennesite. De gemeenten en de provincies mogen daar elk nog eens tot 8000 euro bovenop vragen. De operatoren waarschuwen voor concrete gevolgen.

Het Waalse parlement bespreekt op 11 december de begroting. Net boven de tussentitel “Goed bestuur” staat een plan om gsm-antennesites in Wallonië te belasten. Een taks van 8000 euro voor elk van de ongeveer 3000 Waalse sites moet 24 miljoen euro opleveren. Waalse gemeenten mogen daar nog eens opcentiemen tot 100 procent op heffen. Dat geldt ook voor de vier Waalse provincies. Het totaal aan taksen per antennesite kan dus oplopen tot 3 keer 8000 euro of in totaal 24.000 euro.

De operatoren hebben via hun GSM Operators Forum (GOF) vergeefs geprobeerd om de voorstellen tegen te houden. Nog enkele weken geleden stuurden ze een brief om hun standpunt uiteen te zetten. “Daar is geen antwoord op gekomen”, zegt Belgacom-voorzitter Stefaan De Clerck in naam van zijn collega’s-operatoren.

Volgens hem is de belasting in strijd met de Waalse politiek om de modernste infrastructuur te hebben en daarmee ondernemingen aan te trekken en nieuwe diensten mogelijk te maken. “Een dergelijke taks riskeert een impact te hebben op de dekking en dus op de kwaliteit van de dienst”, argumenteert De Clerck.

‘Buiten proportie’

De belasting komt er op het moment dat de operatoren méér antennes moeten plaatsen om hun 4G-netwerk uit te rollen en om de vraag naar mobiele data te volgen. Het dataverbruik stijgt met 60 procent per jaar, zei infrastructuurbaas Geert Standaert van Belgacom in oktober.

Om dat op te vangen plaatsen de operatoren op drukke plaatsen steeds meer ‘microcellen’, kleine antennes die volgens Geert Standaert tussen 2000 en 9000 euro aan investeringen vergen. Daarop dan jaarlijks 8000 tot 24.000 euro taks heffen vinden de operatoren “buiten proportie”.

Zij wijzen erop dat ze zelf nog maar pas 120 miljoen euro hebben betaald voor hun 4G-licentie in de 800 mhz-band, dat de sector aan ongeveer 30.000 mensen werk geeft en dat ze al veel belastingen betalen. Belgacom stort dan ook nog eens dividenden aan de staat.

De Waalse regering sluit radio- en tv-zenders van de belasting uit, net zoals de NMBS en het hulpdienstennetwerk ASTRID. Eén van hun motiveringen is dat die spelers niet het geld hebben om veel belastingen te betalen.

Minder antennes in landelijke gebieden

Volgens Geert Standaert zal de taks, als hij er komt, gevolgen hebben. “Wij doen nu investeringen in antennes waarvan we weten dat ze niet rendabel zijn. In Luxemburg, bijvoorbeeld, of in antennes langs de treintrajecten. We doen dat om onze klanten een goede ervaring te geven, waar ze ook zijn. Als je morgen dit soort kosten toevoegt, zullen we selectiever moeten zijn”.

“We willen helemaal geen chantage uitoefenen. Wij willen gewoon aan het Waalse parlement uitleggen waar het om gaat”, zei Stefaan De Clerck. Hij beloofde “dag en nacht” beschikbaar te zijn om uitleg te geven.

Gaat Vlaanderen volgen? “Dat is natuurlijk een risico”, zei De Clerck. In dat geval zullen de taksen oplopen tot “honderd-en-zoveel miljoen”. Volgens Belgacom zijn er ongeveer 8000 antennesites in België, wat de belasting theoretisch op 64 tot 192 miljoen zou kunnen brengen.

Vooral Brusselse en Waalse gemeenten heffen nu al taksen op antennes. Belgacom heeft tot nog toe systematisch geweigerd om die te betalen. In de zomer won de operator voor het hof van beroep nog tegen Oudergem, dat 2500 euro taks per antenne wou heffen. De rechtbank vond dat in strijd met het publieke dienstverleningskarakter van de mobilofonie.

Volgens directeur Jan Leroy van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten zijn gemeentelijke taksen op gsm-antennesites in Vlaanderen veel minder frequent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content