Gsm: back to the past

© Thinkstock

Nu twintig jaar geleden deed de mobiele telefoon zijn intrede in het dagelijkse leven van de Belgen. Sindsdien is de technologie onophoudelijk geëvolueerd. Vandaag zie je echter een omgekeerde trend in de sector: zo komen de oude gsm’s van de jaren 2000 discreet terug op de markt van de mobiele telefonie die nochtans overheerst wordt door smartphones.

Volgens Charles Cuvelliez (Ecole polytechnique van de ULB), die gespecialiseerd is in de regulatie van de sector elektronische communicatie, blijkt de marketingregel die stelt “dat wat zeldzaam is in zwang is” te kloppen. Nostalgici worden aangetrokken door de kitsch en het vintagekantje van die oude gsm’s”. Die mode, of ze nu van voorbijgaande aard is of niet, past in de vintagetrend die je ook terugvindt in de kleding- en decoratiesector.

‘Back to basics’

Het jonge Franse bedrijf Lëkki startte met het recycleren en verkopen van gsm’s uit de jaren 1990. Het wil oude gsm’s weer tot leven brengen door ze te remasteren en van een vintage en kleurrijk design te voorzien. Hun slogan ‘Back to basics’ illustreert hun wens om in te gaan tegen de constante evolutie van de sector. In Frankrijk heeft een andere website dezelfde uitdaging aangegaan: vintagemobile.fr. De prijzen stijgen er tot 1.000 euro (voor een Nokia 8800). “Omdat te veel sociale netwerken, push mails en apps ons tot slaaf van ons dagelijks leven maken”. Volgens Lëkki is het in de huidige connectiviteitsstroom van levensbelang terug te keren naar basisentertainment en -functionaliteiten. Het Frans bedrijf richt zich tot twee doelgroepen: de 25 à 35-jarigen die aangetrokken zijn door het ouderwetse van een niet alledaagse telefoon en tot nostalgische personen die terug naar hun gsm’s van vroeger willen. Sommigen schaffen zich ook een oude gsm aan om een goedkope tweede telefoon te bezitten of eindelijk over een lang werkende batterij te beschikken.

Op de tweedehandsmarkt

De winkels en websites van tweedehands mobiele telefoons zijn ideaal om oude mobiele telefoons (terug) te vinden. Terwijl sommige mensen zoveel mogelijk willen weggooien zijn anderen nostalgisch en zeer blij die oude gsm’s terug te vinden. Sara Jacobi, woordvoerder van de website 2dehands.be, inventariseert een belangrijke hoeveelheid modellen uit de jaren 2000, zoals de Nokia’s 6100, 3510, 5110 of de Siemens C65. De gemiddelde prijzen van oude gsm’s zijn in het algemeen zeer laag (5 à 10 euro), en ze worden ofwel per stuk ofwel per partij verkocht. “Meestal zijn de partijen bedoeld voor kopers die het goud uit de toestellen willen halen. Per stuk gaat het vooral op kopers die de hoge prijzen van smartphones beu zijn of die zich willen onderscheiden met een oud model”.

Die oude rommel is waardevol

“Uw oude gsm is nog geld waard”, “Herwaardeer uw oude gsm”, “We nemen uw oude gsm tot 500 euro terug”. Je vindt dat soort formules bij een groot aantal telefoniemerken. Tegenwoordig keren de gsm’s van de jaren 2000 op een volledig andere manier terug naar de winkels van mobiele telefoons en de websites. En dat wekt onmiddellijk interesse voor “antiquiteiten” die geld waard zijn. “De vele campagnes van mobiele operatoren zetten aan om over te gaan tot een smartphone” zegt Charles Cuvelliez. Zo evalueren websites als love2recycle.be de waarde van een gsm en kopen ze de toestellen op, net zoals Bebat en Recupel die gsm’s verzamelen om plaats te maken voor … de oppermachtige smartphone.

Lauranne Garitte

Partner Content