Goedkoop voetbal via buitenlandse decoders mag (maar niet in een pub)

04/10/11 om 15:20 - Bijgewerkt om 15:20

Bron: Trends

Volgens het Europese Hof van Justitie kunnen rechtenhouders niet verhinderen dat hun diensten tussen territoriale markten in de EU verhandeld worden. Maar ze behouden hun greep op de markt via de auteursrechtenwetgeving.

Goedkoop voetbal via buitenlandse decoders mag (maar niet in een pub)

© belga

Het Europese Hof van Justitie heeft een steen door de ruit van de Engelse Premier League gegooid en dan het glas geleverd om de schade te herstellen.

Volgens het Hof mogen EU-inwoners set-top smartcards van buitenlandse zenders importeren om in eigen land goedkoper naar het Engelse voetbal te kijken.

De zaak was aangespannen door Karen Murphy, de uitbaatster van een pub in Portsmouth. Zij had ruim 9000 euro boete gekregen omdat ze matchen van de Premier League in haar pub toonde via een decoder van de Griekse zender Nova. BSkyB is eigenaar van de Premier League uitzendrechten in Groot-Brittannië.

Het Europese Hof zegt nu dat het uitzendrechtensysteem dat zenders territoriale exclusiviteit geeft, indruist tegen de EU-wetgeving wanneer het EU-inwoners verbiedt om uitzendingen te bekijken met behulp van decoderkaarten uit andere lidstaten.
Import, handel en gebruik van buitenlandse decoderkaarten zijn dus toegelaten.

Maar het Europese Hof erkent tegelijk dat de Premier League auteursrechten kan laten gelden op de uitzending van geselecteerde hoogtepunten van matchen en op sommige grafische onderdelen van de uitzending en op het lied van de Premier League.

Het tonen van die elementen aan het publiek - zoals in een pub - druist in tegen de auteursrechtenwetgeving en vergt dan toch nog toelating van de Premier League. Onze pub-uitbaatster komt dus toch nog van een kale reis thuis.

Op de volledige live-uitzending van de matchen rust weliswaar geen copyright, volgens het Europese Hof. Maar het lijkt onmogelijk de uitzendingen van de Premier League te tonen zonder de bewuste auteursrechterlijk beschermde elementen.Via een geïmporteerde decoder goedkoop in familiale kring Engels voetbal kijken mag dus wel. (BL)

Lees meer over:

Onze partners