Facturenbeurs Edebex breidt uit naar Nederland

Jon McLennan (Chief Technology Officer (CTO)) - Aïssa Laroussi (Chief Marketing Officer (CMO)) - Xavier Corman (Chief Executive Officer (CEO)) - David Van der Looven (Chief Commercial Officer (CCO)) © Edebex
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Edebex, dat een elektronische markt voor facturen runt, wordt actief in Nederland. Een lening van GIMB van 500.000 euro vult de kasvoorraad aan. Ondertussen bekijken de aandeelhouders hoe ze het beste de kapitaalbehoeften dekken.

De gewestelijke investeringsmaatschappij van Brussel stopt Edebex een lening van 500.000 euro toe op een moment dat het zijn diensten uitbreidt naar Nederland. Edebex gaat er via Credion werken, een franchiseketen van financiële bedrijfsadviseurs met meer dan 40 vestigingen. Tegelijk bekijken de aandeelhouders van Edebex de opties om meer kapitaal op te halen.

Edebex heeft een bijzonder businessmodel. Het verkoopt facturen van bedrijven die cash nodig hebben aan bedrijven die een teveel aan cash rendabel willen beleggen. Het gaat niet om kleine facturen. Ze moeten minstens 5000 euro groot zijn, btw inbegrepen, betaalbaar binnen de 120 dagen.

“Wij zijn geen factoringbedrijf”, onderstreept commercieel directeur David Van der Looven. “Een factoringbedrijf neemt de hele facturatie van een vennootschap over en bedingt daar kortingen op. Zij kijken naar de financiële toestand van de aanbieder van de facturen. Dat doen wij niet. Wat voor ons telt is de kwaliteit van de debiteur, degene die de factuur moet betalen. Op die manier kunnen ook vennootschappen die in slechte papieren zitten, of starters zonder historiek, bij ons aankloppen om snel financiële zuurstof te krijgen. Factoringbedrijven geven slechte facturen ook gewoon terug. Wij niet. Zodra wij de factuur aanvaard hebben, zijn de aanbieders zeker van hun centen”.

‘6 tot 7 procent rendement’

Die voluntaristische kijk op de aanbieders geldt niet voor de facturen zelf. Edebex neemt contact op met de schuldenaren om zich te verzekeren dat de factuur echt is en niet wordt betwist. De goederen of diensten moeten geleverd zijn, dus geen voorschotfacturen. “Wij checken op 120 punten”, stelt Van der Looven. Eén ervan is dat de kredietverzekeraar Euler Hermes de factuur moet aanvaarden. Afhankelijk van de score krijgen de kopers van de facturen – de cashrijke bedrijven – de garantie dat ze 70 of 90 procent van hun centen terugzien als de factuur onbetaald blijft. De koper van de factuur krijgt op basis van een algoritme van Edebex een vergoeding in verhouding tot de rentestand en tot het risico – de betalingstermijn en de kwaliteit van de schuldenaar. “Kopers halen vandaag een rendement van 6 tot 7 procent op jaarbasis”, zegt Van der Looven. “De verkoper van de factuur betaalt nu typisch tussen 3 en 4 procent , alle kosten inbegrepen, ook de commissie van Edebex”.

Edebex int van kopers en verkopers een abonnement van 150 euro per jaar voor de aansluiting op zijn platform, 25 euro per factuur van de verkopers en een commissie van maximaal 2,75 procent op het transactievolume . Edebex betaalt daarvan zelf de kredietverzekeraar en doet zelf de debiteurenopvolging.

Het platform draait een volume van meer dan 6 miljoen euro per maand, volgens Van der Looven.

Frans fonds spreidt risico

Betalingspatronen zijn een belangrijke factor bij de internationalisering van Edebex, die volop aan de gang is. “Hoe zuidelijker in Europa, hoe langer de betalingstermijnen en hoe groter de overschrijdingen. In Griekenland zal je ons niet zien. Omgekeerd, hoe noordelijker, hoe korter de termijnen en hoe stipter”.

Begin 2016 begon Edebex in Frankrijk, waar zijn referentieaandeelhouder, de Frans-Brusselse ondernemer Pascal Bérend, vandaan komt. Die betaalde twee jaar geleden 3 miljoen voor 12,5 procent van Edebex. Frankrijk is nu goed voor 60 procent van het volume. Edebex werkt er via kredietmakelaren, die er een courant alternatief zijn voor de banken. Het heeft er ook een fonds opgezet, dat facturen op het platform van Edebex opkoopt. Beleggers kunnen titels kopen van het fonds en zo hun risico spreiden. “Het fonds wordt onafhankelijk van Edebex beheerd”, zegt Van der Looven.

In maart opende Edebex in Luxemburg en nu volgt Nederland. Van der Looven: “Dankzij het netwerk van Credion, nemen wij daar een vliegende start.” Duitsland kan een volgende stap zijn, bevestigt hij. De Angelsaksische wereld is geen optie. Niet alleen vanwege het wisselrisico. “Beleggers daar zijn veel minder risicoschuw. Ons model is ontwikkeld voor voorzichtige investeerders.”

Op zoek naar vers kapitaal

Bij zijn expansie hoeft Edebex alleen te zoeken naar aanbieders van facturen, niet naar kopers. Van der Looven: “Van bij het begin hadden wij een wachtrij van kopers. Dat is nog altijd zo”.

Volgens zijn jaarrekening leed Edebex vorig jaar een verlies van 1,3 miljoen op ruim verdubbelde opbrengsten van 1,6 miljoen. Daardoor viel het eigen vermogen terug tot 377.000 euro, ver beneden het kapitaal van 3,8 miljoen. De opbrengsten omvatten bovendien een deel gekapitaliseerde kosten voor het ontwikkelen van nieuwe markten, zoals Nederland.

Om zijn kapitaal aan te vullen heeft Edebex de jonge financieringsboetiek E-Spring Capital aangeduid om nog dit jaar een plaatsing van minstens 5 miljoen euro te organiseren, schrijft de raad van bestuur in zijn commentaar op de jaarrekening. E-Spring Capital, op het adres van de holding van Bérend (waar een hele reeks financiële adviseurs huizen), wordt geleid door Joël Rikir, een voormalige investeringsmanager van GIMB en ex-partner van kmo-adviseur Allyum, en door Colette Plasman, ex-Stratego Finance. “Een twintigtal durfkapitaalverschaffers uit het binnen- en buitenland hebben al interesse getoond”, stelt de raad van bestuur in het jaarverslag. Het geld moet de uitgaven voor 2018 dekken.

De kapitaalverhoging zou echter het aandeel van de vier oprichters, die nog altijd de meerderheid hebben, verwateren. “Wij zijn er nog niet uit”, stelt Van der Looven. De aandeelhouders bekijken volgens hem de optie om trager te groeien en met een beperktere kapitaalverhoging door te gaan.

“Wij zijn niet winstgevend, maar dat is een strategische keuze”, zegt David Van der Looven, verwijzend naar de kosten van de internationale expansie en van de aanpassing aan nationale reguleringen. Onder meer het delen van kennis en kosten op gebied van regulering was een van de redenen voor Edebex om vorig jaar mee de vzw FinTech Belgium op te richten, een lobby voor de Belgische fintechbedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content