Stijn Fockedey

EU moet Google streng maar fair aanpakken

Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Joaquin Almunia, afscheidnemend eurocommissaris voor Concurrentie, opent geen onderzoek naar de greep van Google op Android. Zijn opvolgster Margrethe Vestager doet dat beter wel. Het mobiele besturingssysteem zal wellicht het gros van de toekomstige elektronica aansturen, van auto’s tot koelkasten.

De Europese Commissie heeft al een onderzoek lopen tegen Google, omwille van zijn dominante positie als zoekmachine. Ze eist van het internetbedrijf garanties dat het eigen diensten niet bevoordeelt in de zoekresultaten. Dat is een belangrijk dossier, maar de mobiele dominantie van Google kan veel nefaster uitdraaien voor de Europese consument en het bedrijfsleven.

Android is het door Google ontwikkelde besturingssysteem van de meeste smartphones, tablets en nu ook intelligente polshorloges. Ongeveer 85 procent van de smartphones werkt met Android. Officieel is Android ‘vrije software’, vrij te gebruiken en vrij aan te passen. Een fabrikant heeft geen toestemming nodig om zijn smartphone met het Android-systeem uit te rusten. Maar wil die bijvoorbeeld Google Maps of Gmail kunnen gebruiken, dan legt Google hen een rist voorwaarden op. Die voorwaarden zouden veel te streng zijn, waardoor fabrikanten met handen en voeten gebonden zijn aan Google. De fabrikanten kunnen ook niet om Google heen omdat de zoekmachine, Gmail en andere diensten razend populair zijn.

EU moet Google streng maar fair aanpakken

Computerchips worden voortdurend goedkoper, maar tegelijk ook performanter. Alle toestellen zullen uitgerust worden met (mini-)computers die met het internet verbonden zijn. Uw koelkast zal de melk bestellen wanneer die op is en de boordcomputer zal uw auto besturen. Android heeft heel goede kaarten om het besturingssysteem van dat ‘internet of things’ te worden door die dominantie bij mobiele toestellen en door zijn software-architectuur.

Het lijkt een triviale kwestie dat een intelligente koelkast enkel via Google kan zoeken, of dat navigatiesoftware van een auto standaard kaarten van Google gebruikt. Maar dat is het niet. We moeten vermijden dat, na de smartphonefabrikanten, ook andere elektronicaproducenten in een onderdanige positie worden gedwongen. Vroeg of laat wordt de verleiding voor Google te groot om daar zwaar misbruik van te maken. Daarom moeten er nu al faire afspraken worden gemaakt. Vanuit zichzelf zal Google dat niet doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content