EU denkt eindelijk over steun aan halfgeleiderfabrieken

© belga

De Europese Commissie wil Azië en de VS lik op stuk geven in de steun aan sleutelsectoren. Daarmee erkent de Commissie dat haar politiek van louter onderzoekssubsidies een fiasco is.

Drie Europese commissarissen zijn bereid om de wegkwijnende productiecapaciteit in zes Europese sleuteltechnologieën agressief te verdedigen tegen overzeese concurrenten.

Het plan van een Europese beleidsvoorbereidende ‘High Level Group’ over de ‘Key Enabling Technologies’ krijgt de principiële steun van EU-commissarissen Neelie Kroes, Antonio Tajani en Máire Geoghegan-Quinn. De High Level Group stelt voor dat de EU, net als China of de VS, in een aantal sleuteltechnologieën een omvattende industriële politiek voert. Het gaat om nanotechnologie, micro- en nano-elektronica, industriële biotechnologie, photonica, geavanceerde materialen en geavanceerde productiesystemen.
Het beleid moet de hele cyclus omspannen, van technologische begeleiding over productontwikkeling tot en met maatregelen om de massaproductie te ontwikkelen en hier te houden. Tot nog toe subsidieerde de Europese Commissie alleen onderzoek en dan nog alleen in een vroeg stadium.

“Het is een grote verandering. Voor de Europese Commissie was industriële politiek een taboe”, zei de voorzitter van de High Level Group, Jean Therme, in Grenoble op het jaarlijkse congres van Semi Europe, de organisatie van de halfgeleiderindustrie.

In halfgeleiders heeft vooral het faillissement van de geheugenproducent Qimonda en het verlies van de investering in een nieuwe microprocessorfabriek aan de VS, beiden in Dresden in 2009, de ogen geopend. De VS trokken GlobalFoundries, dat in Dresden al een fabriek had, met ongeveer 1,2 miljard dollar rechtstreekse en onrechtstreekse subsidies over de streep.
Op het congres was er weliswaar optimisme over de nieuwe wending, maar tegelijk ook scepticisme over de concrete uitwerking.

Het aandeel van de EU in de investeringen in halfgeleiderproductie zal dit jaar met 4 procent nog de helft zijn van het aandeel in 2005, schatte president Bill McNeal van marktonderzoeker IC Insights. Volgens FutureHorizons-consultant Malcolm Penn was de EU in 2010 nog maar goed voor 13 procent van de halfgeleiderproductie wereldwijd.

Zeven werkgroepen zijn nu aan de slag om in juni met voorstellen voor concrete maatregelen te komen.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content