eFounders haalt 5 miljoen euro op voor uitbouw start-upstudio

STARTERSeFounders begeleidt de opstart. © Getty Images/iStockphoto
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Het Belgisch/Franse eFounders haalt 5 miljoen euro op bij 40 Europese privé-investeerders. Met dat bedrag hoopt de start-upstudio de periode te overbruggen tot de eerste exits voor genoeg inkomsten zorgen.

De werkwijze van oprichters Thibaud Elzière (Fransman, nog medeoprichter van fotodatabank Fotolia, verkocht voor 800 miljoen dollar aan Adobe) en Quentin Nickmans (Belg, oprichter van EatingDesk) is te vergelijken met die van de Samwer-broers, bekend van Zalando. De Duitse investeerders hebben al een reeks start-ups mee opgericht. Telkens kwamen zij met het idee en zochten ze daarna mensen om het bedrijf effectief uit de grond te stampen, onder hun begeleiding.

Elzière en Nickmans werken vanuit Parijs en Brussel met minder middelen, maar wel met dezelfde filosofie. “De ideeën ontstaan in de studio”, zegt Nickmans. “Als we nog altijd enthousiast zijn na een aantal weken discussiëren, werken we een concept uit en zoeken we mensen om het te leiden. We zien ze als medeoprichters en ze worden gecoacht en betaald door de studio die ook voor zaaikapitaal zorgt. Het is de bedoeling dat ze na 18 maanden op eigen benen kunnen staan en er een nieuwe kapitaalronde volgt. Wij blijven aan boord als investeerder. Tegen dan hebben die oprichters ook zicht op een belang van 50 procent in hun bedrijf.”

De komende jaren wil eFounders jaarlijks vier bedrijven oprichten. De studio heeft al negen starters opgericht, waaronder Textmaster, Mailjet, Spendesk en Aircall. In totaal hebben die starters al 125 miljoen euro opgehaald, volgens eFounders. De studio heeft zelf 10 miljoen euro op gehaald. De nieuwe ronde van 5 miljoen moet dienen om de periode te overbruggen tot wanneer ze kan oogsten.

“Het duurt ongeveer acht jaar om bedrijven tot op het niveau te brengen dat ze rijp zijn voor een exit. We zijn bezig sinds 2011. Dus we staan nog voor een paar jaar van investeren en bedrijven oprichten. Daarna zou de verkoop van participaties moeten kunnen dienen om nieuwe bedrijven te financieren en rendabel te zijn. We hebben ook de keuze gemaakt om voor eFounders zelf geld op te halen bij ervaren privé-investeerders (onder wie techondernemers en onder meer ook Bruno Vanderschueren, oprichter van energieverkoper Lampirirs, nvdr). Hun connecties kunnen nog van pas komen om de opgerichte bedrijven te laten doorgroeien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content