Doccle wint contract elektronische handtekening bij de federale overheid

© .
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Doccle, de bewaarder van elektronische documenten, mag diensten voor elektronische handtekening leveren aan de federale overheid. Volgens Doccle-directeur Bram Lerouge gaat het momenteel om 350.000 transacties per jaar.

De online-documentenkluis voor particulieren Doccle heeft een aanbesteding van de federale overheid voor elektronische handtekeningen gewonnen, blijkt uit het bulletin van aanbestedingen in de Europese Unie. Het gaat om handtekeningen die je zet met je eID-kaart, bijvoorbeeld op sign.belgium.be. Tot nog toe werd die dienst verzorgd door de Digital Signing Service van de federale overheidsdienst ICT, Fedict. Die publiceerde in mei een offerteaanvraag om de handtekeningendienst uit te besteden.

“De software voor het handtekenen met de eID-kaart was verouderd omdat ze Java-applets gebruikte die veel browsers vandaag weigeren”, zegt Bram Lerouge, de algemeen directeur van Doccle. De Tenders Electronic Daily maakt geen bedrag bekend voor het contract. Doccle verwerkt al ongeveer 300.000 elektronische handtekeningen per jaar voor onder meer de ondertekening van e-mandaten voor domiciliëring. Het contract heeft niets te maken met inloggen met behulp van de eID-kaart bij diensten als Tax-on-Web. Authenticatie blijft bij de overheid.

950.000 gebruikers

Doccle groeit snel. De coöperatieve is in 2012 opgericht door Telenet, CM en Acerta en verwacht dit jaar al een transactievolume van 82 miljoen documenten (+22%). Lerouge claimt nu 767.000 directe gebruikers (+31%). Die hebben hun documentenarchief bij Doccle. Zij kunnen dienstverleners vragen om facturen, verzekeringsdocumenten, loonbrieven of domiciliëringsmandaten bij Doccle te deponeren. Doccle biedt een betalingsknop voor de facturen aan en geeft ook een link naar je eBox op het MySocialSecurity-portaal. De bewaringstermijn van minstens zeven jaar voor de documenten is een sterk verkoopargument.

Bram Lerouge hoopt 2016 te eindigen met 950.000 gebruikers. Dat is evenveel als de concurrerende Zoomit-dienst van Isabel in juni zei te hebben (Zoomit had het over actieve, maandelijkse gebruikers, de definities kunnen verschillen).

De toegevoegde waarde van Doccle verdubbelde in 2015 tot 1,9 miljoen euro over een omzet van 4,9 miljoen.

De website toont echter nog altijd dezelfde vijftien verzenders van vorig jaar (Telenet, CM, Acerta, KBC, Stad Mechelen, twee grote ziekenhuizen, waterdistributiemaatschappijen…). Stagneert Doccle aan die kant? “We hopen in 2016 22 nieuwe verzenders op te tekenen, een verdubbeling tegenover 2015”, pareert Lerouge. “Het knelpunt is de inpassing van Doccle in de projectplanning van die bedrijven. Van de vier die zich in 2014 aansloten, is het laatste pas nu aan het opstarten. Zelf kunnen we hen in vijf dagen aansluiten.” Doccle wil extra verzenders aantrekken via zijn link met het facturatienetwerk Basware en via een DoccleForKMO-aanbod voor kleine bedrijven.

Zoomit van zijn kant, het bankenplatform voor het betalen van e-facturen via internetbankieren, lijkt minder snel te groeien dan Doccle. Volgens de jaarlijkse analyse van KPMG van de e-fecturatiemarkt ging in 2014 7,6 procent van de verkoopfacturen aan particulieren naar een digitaal platform (toen in de praktijk Zoomit).

In 2015 was het aandeel van de digitale platformen 9,3 procent, een stijging met 1,7 procentpunt. Dat jaar speelde Doccle echter al mee voor 6 miljoen facturen, volgens Lerouge. Dat is ongeveer 1 procent van de verkoopfacturen aan particulieren. Dat laat vermoeden dat Doccle een groter deel van de groei in de markt inpikte dan Zoomit. Volgens de jaarrekening van Isabel, de eigenaar van Zoomit, was de omzet van Zoomit vorig jaar 4,3 miljoen euro, een stijging met 1,1 procent, bijna vier keer lager dan de omzetgroei in 2014.

Alle grootbanken doen mee met Zoomit, maar Argenta nog altijd niet. Proximus begon vorig jaar wel met e-facturatie aan niet-particulieren via Zoomit, vooral voor mobiele gebruikers.

Deze week in Trends: de Vlaamse overheid wil vanaf 1 januari enkel nog gestructureerde, digitale facturen krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content