De 10 jobs die het grootste risico lopen om vervangen te worden door computers

09/02/15 om 15:11 - Bijgewerkt om 15:16

Binnen twintig jaar worden allerhande jobs bedreigd door computers of robots. Maar welke beroepen lopen het grootste risico om vervangen te worden door een artificiële intelligentie?

ING België heeft zich beroept op de Oxford-methode om na te gaan welke jobs het grootste risico lopen om vervangen te worden door een robot. Ondanks het gebruik van dezelfde methode zijn er toch enkele verschillen tussen de twee lijstjes. De Oxford-berekening werd namelijk in 2013 gemaakt.

De marketeer zal zowel volgens Oxford als ING binnen twintig jaar moeten vrezen voor zijn job. Opvallend: volgens de studie van Oxford zullen ook horlogemakers hun werk in de toekomst moeten overlaten aan hoogtechnologische vakmannen. Bij de studie van ING komt dat beroep niet ter sprake.

Ook modellen zullen later het hoofd moeten bieden aan concurrentie van gestroomlijnde robotten, volgens Oxford. Wederom een beroep dat niet is opgenomen in de top 10 van ING. De bank vreest dan weer dat loketbedienden, receptionisten en accoutants plaats zullen moeten ruimen voor computers.

Dit zijn volgens ING België de tien jobs die binnen twintig hoogstwaarschijnlijk worden overgenomen door computers.

Onze partners