Collibra haalt 50 miljoen dollar op, onder meer bij de vermogensbeheerder van Mark Zuckerberg

© Emy Elleboog
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Hoofdredacteur a.i.

Het Belgisch-Amerikaanse softwarebedrijf Collibra, opgericht door vier Belgen, haalt 50 miljoen dollar op in een nieuwe kapitaalronde. Een van de nieuwe investeerders is Iconiq Capital, dat onder meer een deel van het vermogen van Facebook-oprichter en miljardair Mark Zuckerberg beheert.

Collibra is gespecialiseerd in software voor data governance, het beheer van informatie-stromen. Dat is een snel groeiende niche omdat bedrijven almaar meer regels moeten volgen over hoe ze gevoelige data zoals persoonsgegevens verwerken. Ze moeten bijvoorbeeld bijhouden welke medewerkers gegevens raadplegen. Collibra wist zich sinds zijn oprichting in 2008 te positioneren als een voorloper en kan onder meer de grootste banken ter wereld tot zijn klanten tekenen.

“De nieuwe investering van 50 miljoen dollar maakt ons klaar voor een nieuw hoofdstuk”, zegt Felix Van de Maele, de 32-jarige medeoprichter en CEO van Collibra vanuit New York. “De waardering of andere financiële details mag ik niet vrijgeven. Onze waardering is gestegen, dat is het enige wat ik kan zeggen. Iconiq Capital neemt samen met het Amerikaanse durfkapitaalfonds Battery Ventures het gros van de investering voor zijn rekening. De bestaande aandeelhouders Index Ventures, Dawn Capital en Newion Investments investeren ook mee. In totaal heeft Collibra nu 75 miljoen dollar opgehaald.”

Bij de vorige ronde in 2015, toen u 20 miljoen had opgehaald, zei u dat het geld eigenlijk niet nodig had. Is dat opnieuw het geval?

FELIX VAN DE MAELE. “Op dat moment maakten we winst. Maar de voorbije jaren hebben we zwaar geïnvesteerd, om snel te blijven groeien. Ook dit jaar is de omzet verdrievoudigd. Ondertussen hebben we ook een team van 200 medewerkers uitgebouwd. Eigenlijk wilden we nog een jaar wachten om geld op te halen, maar er was nu al zeer veel interesse.”

Onder meer van Iconiq, een vermogensbeheerder met Mark Zuckerberg van Facebook en Reid Hoffman van LinkedIn als cliënten.

VAN DE MAELE. “Ik kon het moeilijk geloven toen Iconiq contact opnam. Ik had via een kennis in New York al zeer positieve zaken gehoord. Zij kijken naar de lange termijn. De geldschieters van Iconiq zijn zelf ook techondernemer geweest, zij weten wat het is om een start-up succesvol uit te bouwen. Door de instap van Iconiq krijgen we nu ook toegang tot een zeer interessant en uitgebreid netwerk in Silicon Valley en de rest van de Amerikaanse Westkust. Maar we zijn ook zeer blij met Battery Ventures. Dat heeft mensen aan boord die eerder Cloudera en MongoDB hebben begeleid, twee wereldspelers in software voor big data.”

Met de investering verwatert ook uw aandeel en dat van de andere oprichters.

VAN DE MAELE. “Met de oprichters hadden we al niet meer de meerderheid van de aandelen. Maar controle is relatief, dat gaat niet enkel over hoeveel procent men bezit. We hebben weer investeerders aangetrokken die zeer founder friendly zijn. De randvoorwaarden bij de investering waren ook aantrekkelijk. Er zitten geen speciallekes (clausules die de oprichters kunnen benadelen, nvdr.) in. Mijn medeoprichters blijven overigens aan boord.”

Wordt de lat hoger gelegd door de nieuwe investeerders?

VAN DE MAELE. “We hebben al lang het doel zo snel mogelijk aan 100 miljoen dollar recurrente omzet (in een interview in maart 2016 sprak Van de Maele over een omzetdoelstelling van 20 miljoen voor het lopende boekjaar, nvdr.) te komen. Collibra werkt met een abonnementsformule. Als de we groei van de voorbij jaren kunnen vasthouden, telkens een verdrievoudiging van de omzet, dan kunnen we die kaap over een tweetal jaar ronden. De nieuwe investering geeft ons een pad daarheen. We kunnen daardoor het product blijven verbeteren. De ontwikkeling gebeurt in Brussel. We zoeken er het komende anderhalf jaar nog zo’n veertig nieuwe IT-specialisten. Er werken in Brussel nu al vijftig mensen voor ons.”

Blijft de administratieve zetel ook in Brussel?

VAN DE MAELE. “Ja, een deel van de ondersteunende diensten zoals hr en de boekhouding, zit daar. De investering gebeurt in de Belgische NV van Collibra. Het komt zelden voor dat belangrijke investeerders uit Silicon Valley dat doen. Voor Iconiq en Battery was het een primeur.”

U en andere oprichters zijn naar de Verenigde Staten verhuisd om daar het commercieel hoofdkwartier uit te bouwen.

VAN DE MAELE. “De VS zijn nog steeds de belangrijkste markt, goed voor 70 procent van de omzet. Maar we zetten ook hard in op Europa, de verkoop wordt daar aangestuurd vanuit Londen. Onlangs hebben we ook een vertegenwoordiger voor de Benelux aangeworven en hebben we kantoren geopend in Frankfurt en Parijs. We willen ook verder inspelen op de opportuniteiten in Azië.”

Collibra zal zich ook focussen op andere sectoren dan de financiële sector?

VAN DE MAELE. “Vanaf het begin hebben we niet in één sector gespecialiseerd. Maar we hebben inderdaad veel grote banken en financiële instellingen als klant. Door de strengere regelgeving na de financiële crisis hadden zij nood aan oplossingen zoals de onze. In andere sectoren moeten bedrijven hun informatieverwerking ook beter beheren, denk maar de hervorming van de Europese privacyregels of de General Data Protection Regulation. We hebben nu al klanten in de industrie, die door het internet der dingen allemaal sensoren in hun producten en hun fabrieken stoppen. Dat is een enorme stroom aan data, die ze onder controle moeten houden. Collibra heeft eigenlijk in zowat elke sector nog veel potentieel omdat data een steeds grotere rol spelen in het bedrijfsleven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content