BIPT neemt toch nog besluit over 3G-achterstand Base

© belga

De telecomtoezichthouder BIPT geeft binnenkort zijn zegen over de controversiële manier waarop Base de verplichtingen van zijn 3G-licentie heeft ingevuld. Dat verwacht KPN Belgium, de eigenaar van Base.

Luc Hindryckx, voorzitter van de raad van het BIPT, wil alleen kwijt dat er een besluit op komst is. De beslissing valt midden in de voorbereiding van de toekenning van nieuwe licenties.

Bij de jongste halfjaarresultaten beloofde KPN Belgium een versnelde opwaardering van zijn Base-netwerk naar 3G en snel mobiel internet. Tegelijk feliciteerde de operator zich ermee dat die upgrade door het lange uitstel nu veel goedkoper zal zijn. Base kan zo scherpere prijzen hanteren dan de concurrentie, heette het.
Dat was een opgestoken middelvinger naar de regelgever. Volgens de licentievoorwaarden uit 2001 had Base al in 2007 een 3G-dekking van 50 procent van de bevolking moeten halen. Base zat in juli 2010 nog maar aan 37 procent.

Een jaar geleden gaf het BIPT Base nog zes maanden om zich in regel te stellen. Het BIPT dreigde publiek met de wettelijke maximale boete van 5 procent van de omzet van Base, maar zwakte dat volgens Base in het vertrouwelijke gedeelte af tot één tiende daarvan, 3,3 miljoen euro. KPN ging alvast in beroep.

“Onze ingebrekestelling ging niet over 3G-dekking, maar over het aanbieden van 3G-diensten”, nuanceert Luc Hindryckx nu.
KPN begon uiteindelijk in december met 3G-diensten in zes steden. KPN zegt nu dat het BIPT op 28 juli in een ontwerpbeslissing heeft bevestigd dat Base voldoet aan zijn licentievoorwaarden. Ook aan het dekkingscriterium. Het BIPT accepteert volgens Base dat de zeer goedkope, maar minder performante EDGE-technologie, die Base wél al lang gebruikt, tot dezelfde familie van technologieën behoort als 3G.

Als het uiteindelijke BIPT-besluit dit bevestigt, wint KPN over de hele lijn. Tot nijd van Belgacom-topman Didier Bellens, die de minimalistische investeringsaanpak van de Nederlanders eerder dit jaar nog zwaar op de korrel nam.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content