BIPT: ‘Groei is het probleem, niet de winstmarge’

© belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De omzet van de operatoren daalt, maar het gewicht van hun investeringen stijgt. Het BIPT is niet verontrust.

De omzet van de operatoren daalt, maar het gewicht van hun investeringen stijgt. Het BIPT is niet verontrust.

Het BIPT bevraagt elk jaar elf operatoren, goed voor het overgrote deel van de markt. In 2012 daalde hun omzet met 4,8 procent. De opbrengsten uit omroepdiensten stegen nog 5,5 procent tot 0,99 miljard euro, de inkomsten uit telecomdiensten daalden met 6,1 procent tot 7,27 miljard. De grote daling zit bij de groothandelsinkomsten, die ruim een vijfde lager uitkwamen op 1,03 miljard. Dat is vooral het gevolg van de regulering van de mobiele roaming- en terminatietarieven.

De kleinhandelsomzet daalde 3 procent op jaarbasis. Dat was een combinatie van de stijgende opbrengst uit mobiele breedband (+67,5% tot 0,34 miljard euro), die meer dan teniet werd gedaan door dalingen in de omzet uit vaste spraak (-6,3%) en mobiele spraak (-6,5%).

Tegenover die forse omzetdaling staan investeringen die maar 1,1 procent krimpen tot 1,25 miljard euro. Voeg daarbij dat het personeelsbestand dat bijna stabiel blijft op 18.916 voltijdsequivalenten (-186) en het is duidelijk dat de winstmarges onder druk staan. Dat geldt ook voor de beurskoersen, al is Telenet daar een uitzondering.

Gaat het BIPT te ver in het verlagen van de prijzen en het opvoeren van de concurrentie? “De marges van de Belgische operatoren zijn zeker niet slecht”, antwoordt raadslid Axel Desmedt.

“In vergelijking met andere landen, bijvoorbeeld Groot-Brittannië, liggen ze hoger. Grote groepen die hier dochterbedrijven hebben, hoor ik niet klagen. De ebitda (winst voor financiële kosten, belastingen, afschrijvingen en afwaarderingen) ligt voor de mobiele operatoren nog altijd tussen 35 en 40 procent. Er zijn weinig industrieën met dergelijke marges. Het probleem is eerder het gebrek aan groei. Groeien in de telecommarkt is moeilijk en investeerders zijn op zoek naar groei.”

In vaste telefonie verwacht Desmedt meer concurrentie als de kabel en het tv-platform van Belgacom opengesteld zijn in 2014. In mobiel verwacht hij een verdere omzetdaling, tenzij volumestijgingen in tabletgebruik en roaming de prijsdalingen compenseren. Desmedt wees erop dat de groothandelsvolume met 21 procent is gedaald, terwijl de omzet op retailniveau maar 3 procent kromp. Dat laat volgens hem de mogelijkheid open dat er nog een doorsijpelingseffect volgt. “Meer dan 50 procent van de mobiele abonnees zat eind 2012 nog op oude tarieven. Dat is toch een serieuze vijver met dalingspotentieel.”

De operatoren in de BIPT-enquête zijn Belgacom, Telenet, KPN Group Belgium, BT, Colt, Mobistar, Numericable, Telenet, Verizon Belux, Brutélé en Tecteo.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content