Beurs spuwt waferbakker X-FAB uit

Rudi De Winter © Michael Bader
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Analisten hadden meer verwacht van de halfgeleiderfabrikant X-FAB, die Melexis als grote klant heeft. Het aandeel kreeg een klap na de bekendmaking van de tweedekwartaalresultaten. De omzet uit de kernactiviteiten steeg nochtans fors.

Analisten hadden meer verwacht van de halfgeleiderfabrikant X-FAB, die Melexis als grote klant heeft. Het aandeel kreeg een klap na de bekendmaking van de tweedekwartaalresultaten. De omzet uit de kernactiviteiten steeg nochtans fors.

X-FAB, met Rudi De Winter, Françoise Chombar en Roland Duchâtelet als referentieaandeelhouders, verkocht voor 139 miljoen dollar in zijn tweede kwartaal. Dat was 6 procent minder dan in het eerste kwartaal. De reden was de lagere omzet uit de onderaanneming voor consumentenproducten. De omzet was wel 18 procent hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. Daarentegen was de bedrijfswinst met 9,2 miljoen 24 procent lager dan in het tweede kwartaal 2016.

Toch stijgt volgens CEO Rudi De Winter de bezettingsgraad van de fabrieken – gewoonlijk een positieve factor – en loopt de integratie van X-FAB France voorspoedig. X-FAB maakt er dit kwartaal de eerste producten met eigen technologie.

Er was nog meer goed nieuws. De omzet uit engineering, een voorspeller van toekomstige productie, was “sterk” en de omzet uit de kernactiviteiten in automobiele, industriële en medische toepassingen steeg met 24 procent tot bijna 83 miljoen dollar. In Maleisië investeert X-FAB 40 miljoen dollar om de capaciteit van de fabriek met 4000 productieruns per maand op te trekken tot 28.000. In zijn fabriek in Texas zal X-FAB dit jaar zijn eerste omzet boeken uit SiC-vermogenshalfgeleiders, een nieuw terrein voor X-FAB.

De Winter noemde zich ‘enthousiast’ over een klant in DNA-analyse, die FDA-goedkeuring heeft gekregen voor halfgeleidergebaseerde testen op biomarkers in tumoren, een proces dat X-FAB samen met zijn klant ontwikkelde. “De markt voor halfgeleidergebaseerde testapparatuur zal een tijdlang exponentieel groeien”, voorspelt De Winter.

Analisten hadden echter meer verwacht. Thomas Becker van Commerzbank noemde ook de vooruitzichten voor het derde kwartaal “eerder zwak”. X-FAB verwacht voor dat kwartaal tussen 138 en 143 miljoen euro omzet met een courante bedrijfskasstroom (ebitda) van 19 procent. Bovenal maakt Becker zich zorgen over de terugval van de consumentenactiviteiten, waar de lage volumes in vingerafdruksensoren “slechts een deel van de zwakheid uitlegden”.

Voor het vierde kwartaal verwacht X-FAB zelfs helemaal niets aan inkomsten uit werk in onderaanneming voor de consumentenmarkt. In 2016 maakte X-FAB onder meer nog microfoons voor Knowles, een toeleverancier van de Apple iPhone.

X-FAB trok in april naar Euronext Parijs tegen 8 euro per aandeel. Na de bekendmaking van de tweedekwartaalresultaten zakte het aandeel op een gegeven moment met meer dan 9 procent tot 7,86 euro, de laagste koers sinds de notering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content