Belgische pc-markt kromp in 2011 met 10 procent

De daling in de Belgische pc-verkoop van -2,5 procent in het vierde kwartaal valt nog mee in vergelijking met de cijfers van het volledige jaar 2011.

De daling in de Belgische pc-verkoop van -2,5 procent in het vierde kwartaal valt nog mee in vergelijking met de cijfers van het volledige jaar 2011. Het voorbije jaar verkochten de pc-bouwers samen een tiende minder pc’s dan in 2010. Vooral Acer en Asus kregen een pak voor de broek.

Een en ander blijkt uit de nieuwste cijfers van analistenkantoor Gartner voor ons land, die Data News kon inkijken. Gartner rekende tablets zoals gebruikelijk niet mee. In het vierde kwartaal van 2011 – normaal een goed trimester, wegens de feestdagen – zakte de Belgische pc-verkoop met 2,5 procent tot 461.810 verkochte exemplaren. De daling zit vooral bij Acer Group (-37,3 procent jaar op jaar) en Asus (-17 procent). HP deed het bijvoorbeeld wel goed (+ 21,1 procent) en ook Apple groeide erg sterk (+ 27,6 procent). Dell vertoonde bijna een nulgroei (+0,6 procent).

In het vierde kwartaal haalde HP zo een marktaandeel van 30,2 procent. In de verte volgt een pelotonnetje van drie bedrijven: Dell met 12,4 procent marktaandeel, Acer met nog maar 11,8 procent (vorig jaar was dat nog 18,2 procent) en Apple met 10,1 procent van de markt. De nummer 5, Asus, zakte naar 7,6 procent.

Pijnlijk 2011 Voor het volledige jaar 2011 waren de cijfers nog iets pijnlijker voor sommige bedrijven, als je vergelijkt met 2010. De verkoop daalde globaal bekeken met 9,5 procent tot 1,64 miljoen stuks. Enkel HP en Apple groeiden jaar op jaar. Eerstgenoemde deed dat met 6,6 procent tot een marktaandeel van 28,7 procent. Daarmee leek HP in onze contreien helemaal geen last te hebben van de troebelen aan de top van het bedrijf en de wispelturige beslissingen over de pc-poot.

Apple groeide met liefst 18,2 procent tot een aandeel van 9,2 procent van de Belgische markt, goed voor een vierde plaats. Mocht je echter de tablets meerekenen in de pc-verkoopscijfers dan zou het Amerikaanse bedrijf meestrijden in de top van het lijstje.

Dell zakte wel met 6,7 procent in 2011, maar neemt de tweede plaats over van Acer dat in heel 2011 41,8 procent minder verkocht. Acer mag zich zo stilaan voorbereiden om qua marktaandeel voorbijgestoken te worden door Apple. Het bedrijf had het voorbije jaar te kampen met een gigantisch pc-overschot bij distributeurs als gevolg van mismanagement rond voorraden, met een herstructurering tot gevolg. Dan was er het vertrek van ceo Gianfranco Lanci met in de nasleep het ontslag van heel wat leden van het hoger management. En tot overmaat van ramp bleek Acer in ons land ook te lijden onder interne concurrentie met het in 2007 overgenomen Packard Bell.

West-Europa In heel West-Europa is de trend vergelijkbaar. Voor het vierde kwartaal op rij verkochten de pc-bouwers minder machines. In heel 2011 werden er uiteindelijk 58,5 miljoen toestellen verkocht, 16 procent minder dan in 2010. Zowel op de consumentenmarkt – waar nu ook de tablets en de smartphones voor de centen in uw portemonnee vechten – als op de bedrijfsmarkt – waar de verwachte Windows 7-migraties onder niveau bleven – waren de verkoopscijfers niet naar behoren.

De trends in de top 5 van West-Europa zijn vergelijkbaar met die in België. De belangrijkste verschillen zijn dat Asus het op Europees niveau veel beter doet dan in België (een derde plaats en positieve groeicijfers) en dat Lenovo (en dus niet Apple) dankzij de overname van het Duitse Medion de top vijf vervolledigt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content