België blokkeert recordaantal websites die namaakgoederen verkopen

© istock

De Federale Overheidsdienst Economie en de Douane hebben dit jaar 2.995 websites geblokkeerd die namaakgoederen verkochten. De Federale Overheidsdienst (FOD) spreekt van een record.

In 2015 werden in ons land 411 websites geblokkeerd. Dat er dit jaar al bijna 3.000 websites geblokkeerd werden, heeft volgens de FOD Economie te maken met ‘een gerichte en proactieve aanpak’.

De FOD en de Douane namen deel aan een grootschalige, internationale actie van Europol om websites die namaakproducten verkopen, ontoegankelijk te maken.

De geblokkeerde websites boden vooral namaakluxeproducten zoals (sport)kledij en schoenen aan, of maakten misbruik van bekende merknamen om bezoekers naar die websites te lokken. Opvallend: steeds meer websites worden gekaapt.

“Daarbij vergeten websitehouders hun domeinnaam, de zogenaamde url, te verlengen, registreren oplichters die naam en verschijnt plots een webshop met namaakgoederen op de vroegere website van een handelaar, restaurant of notaris”, aldus Chantal De Pauw, woordvoerster van de FOD Economie. Hoewel de domeinnamen eindigen op .be of .eu, worden de namaakwebsites niet in België beheerd.

Volgens de FOD Economie zien de malafide websites er steeds professioneler uit en hanteren ze steeds vaker normale prijzen.

Een van de tips om dergelijke websites te onderscheiden van andere, is de contactgegevens van de onderneming te controleren: elke webshop moet die vermelden, maar een namaakwebsite heeft meestal alleen maar een contactformulier of e-mailadres.

Consumenten en ondernemingen kunnen namaak en websites die namaak verkopen, melden ophttp://meldpunt.belgie.be

(Belga/BO)

Hoe namaak online herkennen?

Namaakwebsites zien er steeds professioneler uit en hanteren steeds vaker normale prijzen. Daardoor lijken het aannemelijke aanbiedingen voor de consument. Deze tips kunnen helpen om zulke websites te herkennen:

  • Controleer de contactgegevens van de onderneming. Elke webshop moet die vermelden, maar een namaakwebsite heeft meestal alleen maar een contactformulier of e-mailadres. Als je nergens informatie vindt over het bedrijf dat achter de website zit, koop je er beter niets.
  • Ga op zoek naar ervaringen van andere consumenten met die website.
  • Bekijk de website grondig. Oogt de website niet zo professioneel als je mag verwachten van een bekend merk, wees dan extra waakzaam.

(FOD Economie)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content