Belgacom zet nieuwe apparatuur in om Telenet te kloppen

27/09/11 om 12:09 - Bijgewerkt om 12:09

Bron: Trends

Belgacom begint "ten laatste in 2014, het kan ook vroeger zijn" met de uitrol van een technologie die even snel is als de maxima die Telenet nu op zijn kabelnetwerk biedt.

Belgacom zet nieuwe apparatuur in om Telenet te kloppen

© belga

De gebruikte Alcatel-technologie is compatibel met de huidige modems en infrastructuur van Belgacom. Op de plekken waar de operator de hogere snelheden wil leveren zijn wel nieuwe kaarten nodig in de straatcabinetten en nieuwe modems bij de gebruiker.

"We geven geen data over de investeringskost", zegt vice president Business Transformation Wim De Meyer van Belgacom. "We zijn daarover nog in discussie met Alcatel-Lucent, maar ik zie geen reden waarom die technologie duurder zou zijn dan de vorige".
Volgens Michael Peeters, verantwoordelijk voor vaste lijnen bij Alcatel-Lucent, is de technologie al bij een elftal operatoren in de praktijk uitgetest.

Belgacom wil met de technologie een snelheid van 50 megabit per seconde garanderen tegen videokwaliteit - zonder enige storing - en 100 megabit per seconde tegen internetkwaliteit. De nationale operator is de technologie momenteel aan het "finetunen" voor de specifieke configuratie van zijn straatcabinetten.

"Wanneer dit op de markt komt hangt af van de testen, de kost van de uitrusting en de manier waarop we dat zullen introduceren. De marketing staat nog niet op punt", zei Wim De Meyer van Belgacom op een persconferentie op het Broadband Forum in Parijs. "Ten laatste in 2014".

"Vectoring", zoals de techniek heet, bestrijdt de interferenties tussen de koperdraden in de parenbundels van Belgacom. De verbetering is vooral erg groot over afstanden tussen 400 en 700 meter. Met de invoering van glasvezel tot op de straathoek zitten nu al ongeveer 79 procent van de Belgacom-abonnees op die afstand van het straatcabinet. Tegen 2013 moet dat 85 procent zijn. BL

Lees meer over:

Onze partners