Belgacom stelt toestellen van adsl-klanten open voor WiFi-community van Fon

28/06/11 om 12:11 - Bijgewerkt om 12:11

Bron: Trends

Belgacom heeft een samenwerking afgesloten met het Spaanse bedrijf Fon, een gemeenschap waar consumenten hun draadloze internettoegang met elkaar kunnen delen. Belgacom-klanten met draadloos internet (WiFi) kunnen op verplaatsing dan vrij surfen via het netwerk van andere abonnees.

Belgacom stelt toestellen van adsl-klanten open voor WiFi-community van Fon

© belga

Belgacom kondigde de samenwerking met Fon dinsdag aan. Fon werkt op een andere manier dan de meeste aanbieders van publieke hotspots. In plaats van zelf appartuur te installeren, configureert Fon de routers van voornamelijk particulieren zodat ze naast het eigen netwerk ook een semipubliek netwerk uitzenden waar gebruikers van Fon zich op kunnen aanmelden.

Specifiek voor België betekent dat Fon toegang krijgt tot de klanten die een BBox-modem in huis hebben. De Belgische operator heeft meer dan 1 miljoen abonnees die via ADSL surfen. Gebruikers kunnen de optie om een publiek netwerk op te zetten, uitschakelen. Maar ze hebben dan geen vrije toegang via andere Belgacom-toestellen. Belgacom rekent het publieke verkeer op de internetverbinding niet door aan de klant. De trafiek loopt ook compleet gescheiden. Een gebruiker zal dus niet aansprakelijk zijn wanneer iemand via het Fon-netwerk de wet overtreedt.

Ook in het buitenland Wereldwijd heeft Fon een netwerk van 4 miljoen gebruikers. Belgacomklanten kunnen dus ook in het buitenland gebruikmaken van het draadloos internet in de buurt van Fon-hotspots. De abonnees van Belgacom met een BBox moeten niets activeren of configureren. Verwacht wordt dat de nieuwe service in het najaar operationeel is. Tegen dan zal de operator ook over de precieze voorwaarden voor abonnees communiceren.

Aanvulling op 3G
Met de betere dekking door draadloos internet wil Belgacom een aanvullend alternatief bieden voor mobiel internet. Het zogenaamde 3G-verkeer is een stuk trager dan het breedbandaanbod van Belgacom en ook duurder. Met de betere toegang tot WiFi wil de operator haar mobiel netwerk ontlasten doordat een abonnee voor intensief gebruik (spelen van mobiele games, video's bekijken) in de meeste gevallen kan uitwijken naar een draadloos netwerk van een andere abonnee.

Mobiel breedbandinternet
Naast de samenwerking met Fon kondigde Belgacom ook met enkele grote klanten mobiel breedbandinternet (4G) uit te testen. Dit wordt uitgetest op een frequentie die voordien was voorbehouden voor het klassieke 3G mobiel internetverkeer. Onder meer De Lijn, RTBF kunnen op enkele locaties hun werknemers met 4G-modems uitrusten waardoor die daar op een snellere manier mobiel kunnen surfen.

SF

Lees meer over:

Onze partners