‘Belgacom heeft een machtspositie in huurlijnen’

Luc Hindryckx © .

De Belgische telecomregulator BIPT geeft zuurstof aan de concurrentie. De kabel gaat open. Belgacom krijgt meer vrijheid in zijn diensten voor de consument. Nu komt de bedrijvenmarkt aan de beurt, kondigt voorzitter Luc Hindryckx van het BIPT aan in een interview in Trends.

De Belgische telecomregulator BIPT geeft zuurstof aan de concurrentie. De kabel gaat open. Belgacom krijgt meer vrijheid in zijn diensten voor de consument. Nu komt de bedrijvenmarkt aan de beurt, kondigt voorzitter Luc Hindryckx van het BIPT aan in een interview in Trends.

Andere operatoren kunnen binnenkort de tv- en internetdiensten van de kabeldistributeurs doorverkopen. Wat is het belang?

Luc Hindryckx: “Voor het eerst heeft een alternatieve operator twee keuzes: ofwel kan hij diensten inkopen bij Belgacom, ofwel bij de kabel. Hij kan shoppen. Dat moet de gereguleerde operatoren anders doen denken. Als er maar één operator gereguleerd is (zoals Belgacom nu), dan wil die geen alternatieve operatoren op zijn netwerk. Als ze beide gereguleerd zijn, wil Belgacom waarschijnlijk liever de alternatieve operatoren op zijn netwerk, dan door hen beconcurreerd te worden vanaf het kabelnetwerk. En omgekeerd.

“De ingesteldheid van de operatoren zal veranderen. Dat Base en Belgacom een commerciële samenwerking hebben aangekondigd, is een mooi bewijs. Zonder kabelregulering was zo’n akkoord bijna onmogelijk.”

U laat Belgacom toe om te stoppen met de verhuur van de lokale telefoondraad aan zijn concurrenten. Dat was een hoeksteen van de Europese telecomregulering.

Luc Hindryckx: “Tegen 2020 wil de Europese Commissie de helft van de gebruikers op een internetabonnement van 100 megabit per seconde hebben. 100 procent van de bevolking moet internettoegang van 30 megabit per seconde kunnen krijgen. Dat kan Belgacom om technische redenen alleen verwezenlijken als het zijn lokale telefoondraden niet langer moet verhuren.
“De alternatieve operatoren zullen, zoals ze nu toch al meestal doen, de internetdienst van Belgacom nog altijd kunnen doorverkopen. Tegelijk profiteren ze dan van de hogere snelheden van Belgacom om competitief te zijn met de kabel. België is daar een pionier geweest.”

De organisatie van professionele telecomgebruikers Beltug klaagt dat Belgacom de bedrijvenmarkt domineert.

Luc Hindryckx: “De kern van de klacht is dat er geen alternatief is voor Explore van Belgacom, een zelfbedieningsplatform voor grote klanten. Belgacom heeft daar een machtspositie, zeker in huurlijnen. Wij komen binnenkort met een besluit dat alternatieve operatoren de nodige toegangsproducten moet geven om het aanbod van Belgacom te kunnen counteren. Dat is iets voor begin volgend jaar.”

U hebt drastisch geknipt in de tarieven voor de afwikkeling van oproepen naar mobiele nummers. Dat kost de operatoren miljoenen.

Luc Hindryckx: “Op 1 januari 2013 daalt het tarief om je mobiel abonnement op te zeggen zelfs tot 1,08 cent per minuut. Wij hebben een einde gemaakt aan de asymmetrie van de tarieven, want Base mocht meer aanrekenen dan Mobistar, dat zelf meer mocht aanrekenen dan Proximus. Dat gaf een nieuw elan aan de vaste lijn. Daar zien we nu tariefformules met een vast bedrag per maand, waarin de oproepen naar mobiele nummers zijn inbegrepen. Voordien maakten de hoge terminatietarieven dat heel moeilijk.”

“De operatoren blijven investeren, ondanks de omzetdaling in een moeilijk klimaat. Dat is heel positief. Ik ben content van ons werk.”
(B.L.)

Het volledige interview, met uitspraken over netneutraliteit, internettelevisie en de Brusselse stralingsnormen, deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content