Base wil gespreksafgiftekosten sneller verlagen

© belga

KPN Group Belgium, beter bekend als Base, distantieerde zich woendagavond van de positie van Mobistar in het conflict met de telecomwaakhond BIPT over de gespreksafgiftekosten.

Het BIPT besloot vorig jaar om de gespreksafgiftekosten tegen 1 januari 2013 te verlagen tot 1,08 cent per minuut. KPN Group Belgium en Mobistar vochten die beslissing aan. Maar om verschillende redenen, zet KPN de puntjes op de i.

“KPN Group Belgium vorderde de opschorting van het BIPT-besluit omdat het niet ver genoeg ging. Door aan Belgacom en aan Mobistar toe te laten om nog tot 2013 gespreksafgiftekosten aan te rekenen die hoger zijn dan 1,08 eurocent per minuut, geeft het BIPT hun immers de mogelijkheid om verder excessieve winsten te genereren ten koste van de concurrentie en ten koste van de consument”, laat KPN weten. Volgens KPN had zij in haar verzoek tot schorsing aan de rechtbank geëist dat de gespreksafgiftekosten onmiddellijk tot 1,08 cent per minuut zouden worden teruggebracht. “KPN Group Belgium verzette zich daarentegen niet tegen de steile daling van haar eigen gespreksafgiftetarieven”, onderstreepte KPN.
Gespreksafgiftekosten zijn de groothandelstarieven van de telecommunicatiewereld. Zij leggen een bodem onder de prijzen. Wie onder de gespreksafgiftekosten tarifeert, verliest geld als zijn klanten naar een nummer bij een andere operator bellen.
Speciaal bij oproepen vanaf vaste lijnen moeten de prijzen voor bellen naar mobiele nummers dalen als de gespreksafgiftekosten dalen. Belgacom is door de regelgeving verplicht die lagere kosten onverwijld door te rekenen aan zijn klanten.

De gespreksafgiftekosten zijn onlangs al twee keer verlaagd, in augustus 2010 en januari 2011. Maar de gebruikersorganisatie Beltug publiceerde maandag een enquête waaruit bleek dat slechts de helft van de ondervraagde bedrijven intussen ook daadwerkelijk lagere prijzen genoot voor bellen van vast naar mobiel.

KPN vraagt nu dat het BIPT tegen die mistoestand optreedt. Die eis doet KPN geen centje pijn. De groep is in België niet meer actief in vaste telefonie.

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content