Bankkaart krijgt concurrentie van smartphones

Ooit waren Belgen voorlopers in elektronisch betalen. Maar cash blijft hardnekkig populair. Maar nu de smartphone een alternatief wordt voor de bankkaart, beginnen hightechgiganten zoals Google, Apple en de telecomgiganten zich voor uw portefeuille te interesseren.

Mensen die met cash geld betalen, zijn al lang een doorn in het oog van de betalingsindustrie. Elektronisch betalen is de toekomst, maar de klad zit erin. Cash blijft hardnekkig populair; de betaalkaarten groeien nog wel, maar niet zo snel als in de buurlanden.

Maar een nieuwe generatie betaalmiddelen lijkt op komst. En deze keer zijn niet alleen de banken de voorlopers, maar ook de telecom- en internetgiganten. Onlangs lanceerde Google in de VS zijn Wallet-service. Wie die technologie op zijn telefoon heeft, hoeft er enkel maar langs een lezer mee te zwaaien om te betalen. Voorlopig enkel beschikbaar op één enkel type smartphone, maar dit voorbeeld van Near Field Communication (NFC) komt ongetwijfeld in de nabije toekomst op tal van modellen.

PayPal
PayPal, een specialist in kleine internettransacties, heeft dan weer een mobiele applicatie ontwikkeld waarmee mensen geld op elkaars rekening kunnen zetten door hun telefoons (die met NFC zijn uitgerust) tegen elkaar te tikken.

Belgische initiatieven
Ook in België zijn er initiatieven voor mobiel betalen. Atos Worldline, dat het overgrote deel van de betalingen met een bankkaart afhandelt, ontwikkelde in 2006 al m-banxafe waarmee een bankkaart aan de simkaart in een gsm kan worden gekoppeld. En de telecomoperatoren en banken werken aan een nieuw Belgische standaardproduct voor mobiele betalingen. Dat wordt waarschijnlijk gebaseerd op het PingPing-project van Belgacom en moet er voor zorgen dat ook kleinere bedragen meer elektronisch worden betaald.

Technologische tijdbom
De traditionele bankkaart wordt dus vanuit verschillende hoeken aangevallen. “Het is niet een kwestie van of, maar van wanneer die zaken zullen doorbreken”, zegt Peter Hinssen, partner bij Across Group en expert in de impact van technologie op business. “Mobiel betalen is gewoon de volgende stap. Het is een technologische tijdbom die niet mag worden onderschat.” Hinssen verwacht dat de traditionele banken te maken krijgen met zware concurrentie. “Als de kaarten verdwijnen, zijn de banken hun directe link met de klant kwijt. Misschien worden telecomoperatoren en supermarkten wel de volgende banken.”

Achterstand in elektronisch betalen
Het project voor mobiel betalen is ook een kans om wat achterstand goed te maken. België was lang een voorloper in betalingssystemen. Zo werd in de jaren negentig Proton geïntroduceerd, een eerste vorm van een elektronische portefeuille. Maar nu zitten we in de middenmoot, zegt Leo Van Hove, professor economie aan de VUB en expert in betalingssystemen.

“Het aantal elektronische transacties stijgt minder snel dan in andere Europese landen. Zwart geld is daar een verklaring voor. Maar er moet vooral iets worden gedaan aan het aanbod. De grote groei is niet te vinden in nieuwe vormen van mobiel betalen, toch niet als die zich beperken tot de vervanging van bestaande betaalkaarten en terminals. De grote oorzaak is dat je in veel sectoren nog altijd niet met de bankkaart kunt betalen. Denk aan de tandarts. Daar gaat het toch al om serieuze bedragen. Op die plaatsen moeten er meer terminals komen. Ik denk dat de overheid met een echt plan moet komen en handelaars misschien zelfs moet verplichten.”

Stijn Fockedey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content