Antwerpen wil Singapore achterna als slimme stad

Stadhuis Antwerpen © Belga
Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

De stad Antwerpen profileert zich sinds dit jaar volop als slimme stad en spiegelt zich onder meer aan Singapore. Drie Antwerpse start-ups openden maandag met hulp van de stad hun nieuwe kantoor in de Zuidoost-Aziatische havenstad.

Een slimme stad is een stad die digitale toepassingen gebruikt om het leven van zijn inwoners en bedrijven beter te maken. Een klassiek voorbeeld zijn verkeerslichten die zich aanpassen aan de verkeersstromen, en er komen almaar meer nieuwe toepassingen bij. Een mooi voorbeeld zijn de slimme verkeersborden van het Antwerpse bedrijf Rombit, in 2015 door Trends verkozen tot Starter van het Jaar.

Particulieren, verhuis- en andere bedrijven betalen de stad om de borden te plaatsen, waar met krijt werd opgeschreven wanneer de parkeerplaatsen gereserveerd waren. Maar het misbruik tierde welig. Borden werden verplaatst, ontvreemd en illegaal neergezet om parkeerplaatsen te claimen.

Met de technologie van Rombit, dat gespecialiseerd is in toepassingen van het internet der dingen voor logistiek en mobiliteit, is dat niet langer mogelijk. De nieuwe borden zijn uitgerust met een digitaal e-inkscherm – zoals het scherm van een e-booklezer – waarop de juiste data staan. Met een QR-code kan iedere voorbijganger controleren of de borden op de juiste plaats staan en als een bord gestolen wordt, kan het dankzij een sensor en een gps worden opgespoord.

Volgens Jorik Rombouts, de CEO van Rombit, zijn de eerste resultaten veelbelovend. De inkomsten van de stad uit de borden zijn sterk gestegen, er is meer vrije parkeerruimte en minder misbruik. Rombit, dat in 2012 werd opgericht en ondertussen meer dan 50 werknemers telt, is een van de drie Antwerpse start-ups die op maandag 1 mei officieel hun kantoor in Singapore in gebruik namen.

GoGlobal

Singapore profileert zich als de smartest nation van de wereld en gebruikt de stad daarvoor als showcase

Naast Rombit namen ook Playpass en T-Mining hun intrek in de kantoorruimte met spectaculair uitzicht op de Singaporese skyline. Playpass gebruikt zijn technologie voor cashloze betalingen in armbandjes voor muziekfestivals. Met de info over de festivalgangers die de armbandjes verzamelen, kan de organisator bovendien zijn event verbeteren omdat hij een beter zicht krijgt over hoe de menigte zich verplaatst en welke producten goed verkopen.

T-Mining gebruikt blockchaintechnologie om containertransport te beveiligen. Met blockchain kunnen financiële en andere transacties worden geregistreerd zonder de vele tussenpersonen en de pakken administratie die nu vaak nodig zijn. T-Mining zorgt er bijvoorbeeld voor dat het recht om een bepaalde container op te halen in de haven op een veilige manier bij de juiste vrachtwagenchauffeur terechtkomt. Nu verloopt dat vaak nog via een pincode die via sms wordt gestuurd.

De drie start-ups maken deel uit van een delegatie van zestien Belgische start-ups die een week lang meereizen met de GoGlobal-missie van de netwerkorganisatie Startups.be. “De markt in Europa en de Verenigde Staten is wel wat verzadigd. Als je een schaalbaar product hebt en in Singapore een van de eersten op de markt bent, kun je enorm groeien”, zegt Frederik Tibau, contentmanager bij Startups.be. Singapore geldt als het zakelijke centrum van Zuidoost-Azië, een regio van 1 miljard mensen. “Het is bovendien een toegankelijke markt omdat de voertaal Engels is. Het is wel een redelijk dure markt. Als start-up moet je zorgen dat je een budget hebt en moet je er echt je werk van maken.”

Slimste natie

Sinds begin dit jaar zet Antwerpen sterk in op toepassingen voor de slimme stad. Samen met het onderzoekscentrum imec wordt de stad omgebouwd tot een proeftuin voor bedrijven die digitale toepassingen ontwikkelen. Die proeftuin ontstaat door overal in de stad slimme sensoren en draadloze internettoegangspoorten te plaatsen in objecten, straten of gebouwen. Met dat netwerk en de informatie die het oplevert, kunnen bedrijven nieuwe toepassingen maken en testen. Het is een voorbeeld van het internet der dingen, een term die slaat op hoe allerlei objecten is onze dagelijkse leefomgeving via het internet met elkaar worden verbonden.

Antwerpen spiegelt zich daarbij aan de Zuidoost-Aziatische havenstad. “Singapore profileert zich als de smartest nation van de wereld en gebruikt de stad daarvoor als showcase”, zegt Frederik Tibau. “Innovatie is een van de hoofdpijlers van het beleid en de overheid stelt daarbij ongelofelijk veel middelen ter beschikking van start-ups, veel meer dan in andere landen in de regio.” Al heeft het ook wel te maken met hoe de staat daar werkt. De overheid heeft veel geïnvesteerd in veiligheid, de enige plaats waar je niet in het oog wordt gehouden is wellicht je eigen huis – een beetje big brother.

In Singapore is Antwerpen al drie jaar lid van B-DNA, de Belgische vereniging van designers, architecten en ingenieurs in Singapore. Eigenlijk gaat het om een partnerschap van een aantal Belgische bedrijven die in Singapore actief zijn, onder meer architectenbureaus, een radiatorenfabrikant, een steenfabriek en een meubelbedrijf. Het kantoor van B-DNA is ingericht met materiaal en technologie van deze bedrijven, zodat het kantoor meteen ook als toonzaal fungeert. De kantoorruimte die de stad Antwerpen als lid ter beschikking heeft, geeft ze gratis door aan vijf start-ups. Naast Rombit, T-Mining en Playpass heeft ook MCS, gespecialiseerd in software voor vastgoed- of bedrijfsgebouwenbeheer, nu een bordje met zijn bedrijfsnaam in de ontvangstruimte van het kantoor hangen. Er is nog plaats voor een vijfde start-up, maar die is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content