Agoria wil Brussel als ICT-hoofdstad van Europa

04/11/10 om 13:59 - Bijgewerkt om 13:59

Bron: Trends

Het Brussels gewest moet de komende jaren fors investeren in ICT, zodat de stad tegen 2014 kan uitgroeien tot "de Europese ICT-hoofdstad". Dat staat in het plan "Digital Brussels" dat Agoria, de federatie van de technologische industrie, donderdag samen met Siemens heeft voorgesteld.

Agoria wil Brussel als ICT-hoofdstad van Europa

© belga

"Brussel moet uitgroeien tot een smart city", zegt Paul Soete, CEO van Agoria. Maar daarvoor is er wel actie nodig op verschillende domeinen met de nadruk op innovatie, luidt het. Zo wil Agoria een jaarlijkse verhoging van het O&O-budget (onderzoek en ontwikkeling) met 10 procent. Bovendien gelooft de federatie sterk in innovatiecheques voor kmo's, waarmee die gebruik kunnen maken van de innovatiediensten van onderzoekscentra en hogescholen. Die laatste maatregel zou op dit moment al worden uitgevoerd in Wallonië.

Om Brussel als "ICT region" te promoten, moeten buitenlandse ondernemingen overtuigd worden om in Brussel te investeren, vindt de federatie. Om dat te verwezenlijken zou een gunstig bedrijfsklimaat en een ondernemingsvriendelijke fiscaliteit moeten worden doorgevoerd.

Voorts moet de dienstverlening van de overheid met burgers en
bedrijven vaker via elektronische of mobiele weg verlopen. Agoria pleit in dat geval voor een toename met 20 procent. De sectorfederatie mikt ook op betere en gerichtere ICT-opleidingen. Agoria denkt in dat verband aan een verdubbeling van het aantal opleidingen voor werkzoekenden.

Lees meer over:

Onze partners