Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiƫn
Opinie

04/10/11 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Dexia: Reynders en Leterme weten het ook niet meer

Yves Leterme en Didier Reynders gedragen zich in het kader van het Dexia-dossier niet als staatsmannen, integendeel zelfs.

Dexia: Reynders en Leterme weten het ook niet meer

© Belga

Staatsmannen houden in penibele omstandigheden het hoofd koel. Zij doen al wat nodig is om de gemoederen te bedaren en snel tot efficiënte oplossingen voor het voorliggende probleem te komen. Yves Leterme en Didier Reynders gedragen zich in het kader van het Dexia-dossier niet als staatsmannen, integendeel zelfs. Reynders heeft het over Dexia als "een zeer sterke bank" en de ontslagnemende minister stelt dat Dexia nog over "genoeg potentieel" beschikt en dat aan het hele dossier niemand "een eurocent zal verliezen".

Deze beweringen zijn flagrant onjuist en dragen daarom helemaal niet bij tot een rustiger klimaat rond de financiële instelling. Het is net dit soort van verklaringen dat de markten helemaal de gordijnen injaagt omdat iedereen weet dat ze flagrant onjuist zijn.

Leterme valt helemaal uit zijn rol als hij verdere Belgische staatswaarborg in het vooruitzicht stelt. Daar worden alleen de huidige aandeelhouders beter van want de enige structurele oplossing voor Dexia is ontmanteling en liquidatie. Via Arco staat er voor het ACW, de politieke thuishaven van Yves Leterme en Jean-Luc Dehaene, heel veel geld op het spel.

Johan Van Overtveldt

Onze partners