‘De oligarchen hebben het Griekse bedrijfsleven vernietigd’

© reuters
Jozef Vangelder
Jozef Vangelder redacteur bij Trends

Zodra het bloeden van de Griekse staatskas is gestelpt, begint het echte werk: de opbouw van een transparante en productieve econome. Oligarchen en hun politieke vazallen houden de Griekse economie in een verstikkende greep. Een lokale aannemer getuigt.

Zodra het bloeden van de Griekse staatskas is gestelpt, begint het echte werk: de opbouw van een transparante en productieve econome. Oligarchen en hun politieke vazallen houden de Griekse economie in een verstikkende greep. Een lokale aannemer getuigt.

In 2009 haalde het bouwbedrijfje van de burgerlijk ingenieur George Charalampopoulos een omzet van 3 miljoen, vorig jaar was dat nog 1 miljoen euro. Dat komt niet omdat zijn bedrijfje, Heron Constructions, geen orders meer krijgt. “We werken veel meer dan vroeger, met meer personeel”, zegt Charalampopoulos. “Maar we moeten enorme kortingen toestaan, 30 tot 50 procent op de normale prijs.”

Charalampopoulos is veen an de duizenden Griekse aannemers die moeten leven van kruimels, kleine aanbestedingen van enkele honderdduizenden euro. De grote, interessante projecten gaan naar de bouwfirma’s van de oligarchen, die ook belangen hebben in tal van andere sectoren, zoals energie en media. “De oligarchen hebben nauwe banden met de politici van de vorige regeringen, van wie ze projecten onder tafel toegestoken kregen, meestal boven de marktprijs”, zegt Charalampopoulos. “Delen van het project besteedden ze vervolgens uit aan kleine aannemers, die 30 tot 40 procent korting moesten bieden, en hun geld pas zagen na zes maanden.”

Machtsapparaat

Het uitknijpen van de kleine bedrijven vreet de Griekse economie aan, volgens Charalampopoulos. “De oligarchen houden de winsten voor zich, het geld vloeit niet naar de economie. De oligarchen hebben het Griekse bedrijfsleven vernietigd. Het land kan niet groeien zolang dit systeem bestaat. Protest van de bevolking komt er niet. Want de commerciële tv-stations hebben een marktaandeel van 90 procent, en zijn allemaal in handen van de oligarchen.”

Zal de regering van Alexis Tsipras komaf kunnen maken met de oligarchen? “Dat wil ze oprecht, maar zal ze slagen? De oligarchie is een enorm machtsapparaat, dat honderdduizenden mensen werk geeft. De staat zit zonder geld, zodat ze niet zonder de oligarchen kan. De EU moet ons hierbij helpen, want zij ziet het allemaal onder haar ogen gebeuren. In de grote projecten zijn vaak Duitse, Franse en Italiaanse bedrijven betrokken.”

Kaarslicht

Het probleem begon toen na de Tweede Wereldoorlog het geld van het Marshallplan naar vijf grote familiale groepen ging, volgens Charalampopoulos. “Die vijf families maken vandaag nog altijd de dienst uit. Maatschappelijke tegengewichten waren er niet. Door de gebrekkige rechtsstaat heerste er straffeloosheid, en de politici kochten electorale loyauteit door overheidsjobs uit te delen aan het volk. Het slechte onderwijs deed de rest. In 1980 was nog altijd 70 procent van de Grieken ongeletterd. Het onderwijs is altijd het weesje van de begroting geweest, ook vandaag, zodat de kennis van de mensen ondermaats blijft. Door de crisis zitten duizenden gezinnen vandaag zonder elektriciteit, zodat de kinderen hun huiswerk bij kaarslicht moeten maken. Mijn vrouw is kleuterleidster, en ziet op school kinderen flauwvallen van de honger. Dat is Europa niet.”

Hoe is het zover kunnen komen met de Griekse economie? Lees de mening van bevoorrechte getuigen deze week in Trends.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content