Redactie Trends

De Ethias-schande

Het zat er aan te komen. Nadat eerst het Waalse gewest toegaf, gaan nu ook de Vlaamse en de federale overheid door de knieën.

Gezamenlijk schrijven de drie overheden voor 280 miljoen euro in op obligaties uitgegeven door de verzekeringsgroep Ethias. Op deze manier zou de diepe put geslagen door het Dexia-debacle binnen Ethias enigszins moeten gedempt worden.

Zoals we eerder al uitgebreid betoogden, zou de Belgische verzekeringsmarkt ook zonder Ethias perfect blijven functioneren. Er is niets systemisch aan Ethias. Gegeven het feit dat Ethias in het verleden ook al uitgebreid op de belastingsbetaler diende te terug te vallen om het hoofd boven water te kunnen houden, was vanuit het algemeen belang een correcte ontbinding van de groep de enige juiste beslissing.

Als ACW-er zat minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) hier in een moeilijke positie. Ethias behoort in essentie tot de socialistische familie. Die gedoogde de redding door de staat van de Arco-coöperanten (ACW), ook al in het kielzog van het Dexia-debacle. Nu krijgt de socialistische familie de faveur geretourneerd. En de belastingsbetaler betaalt, weeral.

Johan Van Overtveldt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content