Johan Van Overtveldt (N-VA)
Johan Van Overtveldt (N-VA)
Voormalig hoofdredacteur Trends en Knack, nu minister van Financiën
Opinie

29/09/11 om 14:14 - Bijgewerkt om 14:14

De brief die di Rupo van de ECB zou kunnen krijgen

De brief die de Italiaanse eerste minister Berlusconi enkele weken geleden van de ECB ontving kan zo goed als ongewijzigd naar formateur di Rupo gestuurd worden.

De brief die di Rupo van de ECB zou kunnen krijgen

© belga

Formateur Elio di Rupo begint nu stilaan aan de sociaal-economische en budgettaire materies. Dat er behoorlijk wat winkel aan de winkel is, mag duidelijk zijn. Donderdagochtend dook een document op dat voor de formateur in deze context erg interessante lectuur zou moeten zijn. De Italiaanse krant Corriera della Sierra publiceert namelijk op haar website de originele tekst van de brief die de Italiaanse eerste minister Silvio Berlusconi begin augustus mocht ontvangen van Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB) en Mario Draghi, president van de Italiaanse centrale bank (en binnenkort de opvolger van Trichet aan het hoofd van de ECB).

De origine van de brief van Trichet en Draghi bestiond erin dat Italië in die dagen in het oog van de storm binnen de eurozone terecht aan het komen was. De twee centrale bankiers wilden de druk op Berlusconi opvoeren met het oog op de doorvoering van een aantal maatregelen ter sanering van de Italiaanse begroting en ter stimulering van het groeipotentieel van de Italiaanse economie.

De Belgische economie is er vandaag qua economische groei beter aan toe dan de Italiaanse, maar het toekomstige groeipotentieel van de economie komt ook bij ons zwaar onder druk. Op het vlak van de publieke financiën liggen de twee landen niet ver elkaar. Italië noteerde eind 2010 een grotere overheidsschuld (127% tegenover 101% van het bbp voor België) maar qua deficit zitten we heel dicht bij elkaar. De aanbevelingen door Trichet en Draghi geformuleerd zouden dus best een ernstig doorgenomen worden door di Rupo en zijn omgeving. We vatten de voornaamste punten van aanbeveling vanwege Trichet en Draghi samen:

• Meer concurrentie doorheen heel het economisch bestel
• Gedecentraliseerde loonvorming
• Soepelere ontslagregeling
• Verhoging van de pensioenleeftijd
• Sanering van de begroting via vermindering van de uitgaven
• Aanpak van de inefficiënties in de publieke sector

In de originele nota di Rupo blinken deze aanbevelingen uit door afwezigheid.

Onze partners