Carglass sterkste groeier in Limburg

Telecombedrijf Essec Telecom, staalconstructiebedrijf TCS, en autoruitenspecialist Carglass zijn de nieuwe Trends Gazellen Ambassadeurs 2011 voor de provincie Limburg. Carglass is daarnaast ook Trends Super Gazellen Ambassadeur voor de provincie Limburg, als sterkste groeier sinds de start van de Gazellen-berekeningen.

De Limburgse Gazellen deelden zwaar in de klappen die de crisis in 2009 uitdeelde. Alle parameters gaan in het rood. De rendabiliteit, berekend als de mediaan van nettowinst op eigen vermogen van de grote ondernemingen, zakte van een al magere 12,7 naar 11,5 procent. De nettowinst van de de 200 Gazellen van deze editie kelderde van 314 naar 254 miljoen euro.

Omzet? Bij de 200 Gazellen van vorig jaar steeg die met 5,3 miljard tot 13,8 miljard. Dit jaar komt er amper 1,8 miljard bij tot 5,7 miljard euro. En ook de jobcreatie loopt achter: 4382 jobs tussen 2005 en 2009, terwijl vorig jaar werd afgeklokt op 6938 gecreëerde banen.

Toch past hier enige relativering, want die macrocijfers hangen ook af van de bedrijven die de lijst bevolken. Dit jaar verdween met Ford Genk, goed voor 5884 jobs en 4,2 miljard omzet, een zware klepper uit de lijsten. Maar zelfs zonder de autobouwer gerekend, komen de cijfers uit onder die van de laatste twee edities. De grootste werkgever in de lijst is nu de waterwegbeheerder De Scheepvaart, die met 616 werknemers heel nipt Carglass (614) en Aldi Heusden-Zolder (592) voorblijft.

De 200 Limburgse Gazellen werden geselecteerd op basis van een analyse van alle bedrijven uit de Trends Top 100.000. Daarbij werd – zowel in absolute als in procentuele cijfers- gekeken naar de groei van de omzet (brutomarge bij de kleine ondernemingen), het personeelsbestand en de cashflow. Voor het onderzoek baseren we ons uitsluitend op enkelvoudige jaarrekeningen, omdat niet elk bedrijf verplicht is geconsolideerde jaarrekeningen te publiceren.
Voor de Super Gazellen Ambassadeur hanteerden we dezelfde criteria, maar dan berekend over de periode 1996-2009.

Meer informatie over de gazellen vindt u op www.trendsgazellen.be

Partner Content