Boudewijn Vanpeteghem

BHV, de twilightzone

Boudewijn Vanpeteghem Boudewijn Vanpeteghem is redacteur bij Trends.

Kalmte aub. On se calme svp. Waar staan we? Nergens? Alleen Jean-Luc Dehaene weet het. En wij zouden het uiterlijk op 18 april moeten te weten komen. Het is te hopen dat we rond BHV in de twilightzone zitten, het gebied tussen de waarneembare en een veronderstelde andere werkelijkheid.

Aan het bekende te zien, wordt het geen oplossing voor BHV. Dat zou jammer zijn omdat de kwestie andere, belangrijkere en evenzeer communautair geladen dossiers blokkeert: de herverdeling van bevoegdheden en de wijziging aan de financieringsstromen.

Dehaenes regeling zou de toestanden met taalfaciliteiten en tutti quanti het best voor eens en voorgoed oplossen. Allicht is dat te hoog gegrepen en is het zoals met de staatshervorming: een permanente work in progress. Hoe dan ook, zonder splitsing ontstaat er voor voorzitter De Croo van Open Vld ‘een groot probleem’. Zou hij het aandurven de federale coalitie te doen springen op een thema dat niet tot zijn corebusiness behoort?

Een oplossing voor BHV vinden zal niet gaan met het FDF en dus niet met de MR. Een alternatieve meerderheid? Dehaene slaagde er in 1993 al eens in de ecologisten vanuit de oppositie een staatshervorming te doen goedkeuren. Maar toen kwamen ze bovenop de regeringspartijen. Zouden sp.a en de groenen deze keer het blok MR/FDF vervangen? Dan ligt de federale regering er. Wat heeft die duivelse Dehaene toch in petto?

Het was in elk geval bijzonder opmerkelijk dat de federale vice-premiers Laurette Onkelinx (PS) en Joëlle Milquet (cdH), jawel, olie op de golven gooiden na de vuilbekkerij van FDF-voorzitter Olivier Maingain. Die kreeg de stilzwijgende steun van Didier Reynders, voorzitter van de MR en federaal vice-premier. Overigens, wat doet CD&V? Leterme/Dehaene volgen? Thyssen? Peeters? De christendemocratie, een huis met vele kamers, waar de N-VA stoorzender speelt.

Geen oplossing met Dehaene, dan maar een stemming Vlamingen tegen Franstaligen in het federale parlement. En klaar is kees? Niets klaar is kees, want ook dan valt de regering. En is BHV niet gesplitst. Zij die het separatisme aanhangen, hebben in dat geval toch gewonnen omdat ze alweer hebben aangetoond dat beslissen in België van langs om moeilijker wordt.

Franstalige faciliteitenburgemeesters die al lang de onderrichtingen van hun Vlaamse voogdijoverheid provocatief met de voeten treden. Daar moet blijvend tegen worden opgetreden. De wet is de wet. Of toch niet? In België voor sommigen blijkbaar niet. De drie van de Rand weten wel beter. Ze durven hun klacht niet voorleggen aan de Raad van State, die akkoord ging met de faciliteitenbeperkende omzendbrief-Peeters, omdat Vlaamse kamers erover moeten oordelen.

Bovenop die faciliteitentoestand komt, sinds de Panoramareportage van zondag, de kwestie van burgemeesters in Halle-Vilvoorde die zich moeien met de aankoop van onroerend goed in hun gemeente, bijzonder nadrukkelijk op de voorgrond. Laten we wel wezen: illegale praktijken kunnen allerminst. Wat geldt voor Franstalige burgervaders, geldt voor Nederlandstalige. Punt.

Weliswaar is het merkwaardig dat de bemoeienissen al jaar en dag blijken te bestaan. Hebben de FDF-gemeenteraadsleden van bijvoorbeeld Vilvoorde dat sinds 1991 nooit in het snotje gehad? Sinds 1991? Oei, oplossingzoekende Dehaene was enkele jaren burgemeester van Vilvoorde. Zien of dat gevolgen krijgt.

Hoe dan ook, die Vlaamse praktijk moet stoppen zolang niet duidelijk is of ze wettelijk door de beugel kan. Volgens grondwetspecialist Johan Vande Lanotte (senator voor de sp.a) kan ze dat niet.

In de jongste episode van de communautaire saga zag u hoe Belgische vlaggen de Vlaamse Leeuwen probeerden weg te duwen aan de aankomst van de Ronde van Vlaanderen. En, houd u vast, hoe Vlamingen Frans spraken in de gemeenteraad van Kraainem om die nietig te doen verklaren en zo een belastingsverhoging tegen te houden. Zelf supersurrealist Magritte kan daar een puntje aan zuigen.

Zou het kunnen dat niets is wat het lijkt en dat Dehaene ons op 18 april uit de twilightzone haalt?

Faites vos jeux.
BHV – bekijk het vervolg

Boudewijn Vanpeteghem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content