Beurs lijdt aan bloedarmoede

31/12/13 om 16:19 - Bijgewerkt om 16:19

Bron: Trends

Met een return van 13 procent in 2013 (cijfer op 10 december) zit NYSE Euronext Brussel mooi in het midden van het Europese peloton.

Beurs lijdt aan bloedarmoede

© belga

Op dat gebied doet de Brusselse beurs het goed. Maar het is gênant dat het aantal beursintroducties in Brussel het afgelopen jaar letterlijk op één hand te tellen was. Het waren er maar drie: bpost was veruit de belangrijkste, daarnaast waren er het biotechbedrijf Cardio3 Biosciences en aan het eind van het jaar nog de vastgoedonderneming Quares.

Zowel bij de beleggers als bij de ondernemingen heeft de ondergang van de financiële waarden in 2008 en 2009 diepe sporen nagelaten. De appetijt voor de beurs komt sindsdien niet meer op het niveau van voor de crisis. De Belgen blijven ijverig sparen. De bedrijven schrikken terug voor de kosten en de publicatieverplichtingen die gepaard gaan met een beursintroductie. Ze weten ook dat ze goedkoop geld kunnen ophalen met de uitgifte van obligaties, waar de spaarders wel interesse voor hebben.

Maar naarmate de Europese beurzen hun achterstand op Wall Street inlopen, zou ook bij Belgische ondernemingen de lokroep van de beurs moeten terugkeren. Al is het een veeg teken dat er eind 2013 maar weinig namen circuleerden. De Brusselse beurs kan nochtans vers bloed gebruiken. (D.R.)

Onze partners