Belgische wijnproductie gehalveerd in 2012

21/10/13 om 12:26 - Bijgewerkt om 12:26

Bron: Trends

(Belga) Vorig jaar werd in België naar schatting bijna de helft minder wijn geproduceerd ten opzichte van 2011. Dat blijkt uit een studie van de federale overheidsdienst Economie in samenwerking met professor Ghislain Houben van de Universiteit Hasselt. De daling is volgens de onderzoekers toe te schrijven aan de slechte weersomstandigheden, klinkt het maandag in een persbericht.

In 2011 bedroeg de productie 539.550 liter op een totale oppervlakte van 130 hectare 70 are 82 centiare. Uit de voorlopige cijfers van 2012 - de erkenningsprocedure is nog niet afgerond - blijkt dat de initiële productie 286.421 liter bedroeg op een totale oppervlakte van 150 ha 30 a 89 ca, wat neerkomt op een daling met 47 procent. Ook het aantal wijnbouwers is gedaald: van 73 in 2011 (48 met erkenning en 25 zonder) naar 68 in 2012 (40 met erkenning en 28 zonder). De witte wijnen maakten in 2012 30 procent (85.889 liter) van de totale productie uit, de rode wijn 8 procent (23.585 liter) en de roséwijnen 2 procent (4.250 liter). Er werd bovendien 172.632 liter mousserende wijn geproduceerd, 60 procent van de totale productie. Het jaar 2012 was in heel Europa een slecht wijnoogstjaar, wat verklaard kan worden door de slechte weersomstandigheden. Er waren minder druiven door vorstschade in de winter en in de lente op het moment van de vruchtzetting. In Frankrijk viel de oogst gemiddeld 20 procent lager uit dan het jaar ervoor, Italië kende de laagste oogst in 50 jaar. (Belga)

Onze partners