Belgische economie groeide in 2017 met 1,7 procent

Nationale Bank van België © Belga

Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde flashraming van het Instituut voor de nationale rekeningen (INR) van de Nationale Bank. In het vierde kwartaal ging het om een groei met 0,5 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2017. In vergelijking met het laatste kwartaal van 2016 gaat het om een groei met 1,9 procent.

Samen met de flashraming voor het vierde kwartaal en heel 2017 publiceert de Nationale Bank ook de resultaten van de Belgische economie in het derde kwartaal. In dat kwartaal werd een groei met 0,2 procent opgetekend in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Nog in dat derde kwartaal groeide de binnenlandse werkgelegenheid op kwartaalbasis met 0,2 procent, en met 1,3 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2016.

Eind vorig jaar had de Nationale Bank de groeiprognoses voor zowel 2017 als 2018 op 1,7 procent geschat. Een half jaar daarvoor verwachtte de bank telkens nog een groei van 1,6 procent. Gouverneur Jan Smets wees half december op de heel goede jobcreatie en een heel wat betere evolutie van het begrotingstekort.

De maandag gepubliceerde flashraming is gebaseerd op voorlopige indicatoren, en kan later nog herzien worden.

Partner Content