België 'werkt voor 61 miljard euro in het zwart'

17/10/14 om 05:53 - Bijgewerkt om 05:53

De zwarte economie in België is goed voor liefst 61 miljard euro. Dat komt overeen met 16,1 procent van de totale economische activiteit (bbp).

België 'werkt voor 61 miljard euro in het zwart'

© /

Dat blijkt uit een rapport van Friedrich Schneider met als titel Shadow economy and tax evasion in the EU waarover Het Laatste Nieuws bericht.

Met zwarte economie of schaduweconomie wordt de economische activiteit bedoeld die niet of slechts gedeeltelijk aan de fiscus worden opgegeven. Het aandeel van de zwarte economie in België is hoog tegenover onze buurlanden. In Nederland bedraagt het bijvoorbeeld maar 9,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp), in Duitsland 13,3 procent en in Frankrijk 10,8 procent.

Maar de nieuwe cijfers tonen tegelijk aan dat België de jongste jaren succes boekte in de strijd tegen de zwarte economie. Vorig jaar bedroeg die 16,4 procent van de economie. In 2012 was het aandeel nog 16,8 procent en in 2009 nog 17,8 procent.

Friedrich Schneider, verbonden aan de universiteit van Linz in Oostenrijk, is al vele jaren gespecialiseerd in zwarte economie.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners