Belgian Shell stort 430 miljoen euro in de staatskas

© belga

Oliemaatschappijen voeren de ranglijst aan van bedrijven met de grootste maatschappelijke bijdrage. Belgian Shell is er een van.

Met een maatschappelijke bijdrage van 430 miljoen euro, waarvan 422 miljoen euro taksen, moet Belgian Shell enkel Total Belgium laten voorgaan. De Franse groep brengt de staatskas liefst 1,52 miljard euro op. Met opnieuw dezelfde kanttekening: 1,49 miljard euro daarvan zijn de taksen die u betaalt voor uw petroleumproducten, en die door de oliemaatschappijen worden doorgestort. Kijken we naar de andere elementen in de maatschappelijke bijdrage, te weten vennootschapsbelastingen en patronale bijdragen, dan prijken respectievelijk Belgacom (137 miljoen) en de NMBS (348 miljoen) op de eerste plaats.

Dat neemt niet weg dat Belgian Shell onderdeel is van een industriële reus. In ons land is de groep de werkgever van zowat 500 mensen. Die werken bij het gasdistributiebedrijf Shell Gas in Vilvoorde, bij de fabriek Grease Plant, die smeervetten en polymeergemodificeerde asfalt produceert in Gent, bij de katalysatorenfabriek CRI Catalyst Company Belgium in het Oost-Vlaamse Wondelgem, of op de hoofdzetel van Belgian Shell in Brussel.

Dat bedrijf werd in 1930 opgericht, al dateert de eerste aanwezigheid in ons land van 22 jaar eerder, toen de broers De Keyser en Ferdinand Demets de Belgian Benzine Company boven de doopvont hielden, een kleine, maar groeiende keten van benzinepompen. Intussen houden elke dag 55.000 particuliere klanten halt bij een van de 220 tankstations die Shell in ons land rijk is. De shops verbonden aan de stations bedienen elke dag meer dan 25.000 klanten. Behalve autobrandstoffen verkoopt Shell ook smeermiddelen, oliën, vetten en butaan- en propaangas.

CO2
Wereldwijd heeft de groep ongeveer 93.000 mensen in dienst in meer dan 90 landen. Het hoofdkwartier van de Brits-Nederlandse groep ligt in Den Haag, van waaruit de Zwitser Peter Voser de marsrichting bepaalt. In grote lijnen komt die strategie neer op: More Upstream, Profitable Downstream: meer aan het begin van de keten, winst aan het einde.

De bedrijven in de divisies Exploratie & Productie, en Gas & Energie zoeken naar, produceren, vervoeren en verhandelen olie en gas. Veel gas, zelfs: zowat 48 procent van de productie is natuurlijk gas, een vrij hoog percentage in vergelijking met andere energieproducenten. De meer dan dertig raffinaderijen en chemische fabrieken zitten aan het eind van de ketting, in de divisies Olieproducten, Chemicaliën en Oliezanden.

Shell veroorzaakte drie jaar geleden veel ophef bij milieubewegingen, omdat de groep besloot haar investeringen in waterkracht, en vooral in wind- en zonne-energie af te bouwen. De focus ligt sindsdien op biobrandstoffen, waarvan het ‘s werelds grootste afnemer is, en op CCS: carbon capture & storage, het vangen en opslaan van CO2. Achter de beslissing schuilt een duidelijke industriële logica: wind en zon leveren te weinig winst op, terwijl biobrandstoffen dichter aansluiten bij wat Shell het beste kan: brandstof produceren en verdelen.

Luc Huysmans

De volledige Trends Top Brussel vindt u in Trends van donderdag 19 april

Partner Content