Actuele Thema's »

Netvergoeding zonnepanelen : Sectororganisatie vindt bedrag veel te hoog

zaterdag 06 oktober 2012 om 12u35

(Belga) Het kan niet dat de netvergoeding voor particulieren met zonnepanelen hoger ligt dan wat de producenten van kern- en fossiele energie moeten betalen. Dat zegt Alex Polfliet van PV Vlaanderen, de sectororganisatie van fotovoltaïsche bedrijven. Er zijn plannen om eigenaars van zonnepanelen een jaarlijkse netvergoeding van zowat 200 euro te laten betalen.

Netvergoeding zonnepanelen : Sectororganisatie vindt bedrag veel te hoog

Distributienetbeheerders Eandis en Infrax zijn het volgens De Standaard en Het Nieuwsblad eens geraakt over een netvergoeding van 50 euro per kilowattpiek (kWp) voor zonnepanelen op privédaken. Aangezien de gemiddelde capaciteit in Vlaanderen rond 4 kWp schommelt, zou het gaan om gemiddeld 200 euro per gezin. PV Vlaanderen vindt dat bedrag te hoog. "We hebben er in principe geen bezwaar tegen dat eigenaars van zonnepanelen een bijdrage moeten leveren, maar het moet wel billijk zijn", zegt Polfliet. "Er blijft in vergelijking met de 90 euro per groenestroomcertificaat maar weinig steun meer over." Bovendien berekende Polfliet dat de vergoeding die particulieren met zonnepanelen zouden moeten betalen, met 45 euro per megawattuur een pak hoger ligt dan wat de producenten van kernenergie en fossiele energie moeten betalen om hun energie op het net te brengen. Zij betalen 3,13 euro per megawattuur, zegt de voorzitter van de sectororganisatie. (MUA)

Trends-nieuws in je facebook nieuwsfeed

 

 

Reacties

piet vergulden | 6 april 2013

zonne-energie die op het net wordt gezet door zonnepaneeleigenaars wordt onmiddellijk gebruikt door andere gebruikers, en betaald door die buur (voor productie, transport, verliezen enz...) aan die maatschappij, doch die maatschappij heeft er bijna niets moeten voor doen, enkel een klein stukje NET ter beschikking stellen. Dus met die INJECTIEVERGOEDING WORDEN ZE TWEE MAAL BETAALD. En bovendien, naar de zonnepaneel eigenaars toe is het CONTRACTBREUK, aangezien het over dezelfde maatschappij gaat die geld opvraagt !! Daarnaast, op politiek vlak, alles werd opgebouwd binnen een VREG wetgeving, nu is het de CREG die EANDIS toelaat ons te violeren.. NVA wordt wakker, dit is schande op DRIE vlakken ... wakker worden , en NOOIT BETALEN.

Ongepast?

leen D'Hulster | 8 oktober 2012

Dat ze het eerlijk spelen , de marktprijs voor certificaten uitbetalen aan particulieren, die rond de 90 euro ligt , en de normale netvergoeding die een ander ook betaald. Slimme meters plaatsen bij pv bezitters en iedereen gelijk voor de wet. Nu moeten wij betalen voor iets wat we niet bezitten dat is pas oneerlijk mr Polfliet.

Ongepast?

etjen vanderheyden | 6 oktober 2012

Een eerste stap is gezet. PV vlaanderen vindt het billijk dat een vergoeding wordt gevraagd. Zij vinden het bedrag te hoog als ze dit vergelijken met de stroomproducenten. Hopelijk wordt het gebruik van het net eindelijk betaald door de gebruikers. Zij die het net 2 x gebruiken moeten ook 2 x betalen.

Ongepast?

 

Reageer

 

Whitepapers