Zuhal Demir: ‘Discriminatie bij Dovy-keukens is een gevolg van vooroordelen’

Zuhal Demir © Belga Image

N-VA reageert bij monde van volksvertegenwoordiger Zuhal Demir op de discriminatie van oudere werknemers op de arbeidsmarkt. De partij pleit daarbij voor de afschaffing van het verloningssysteem op basis van anciënniteit.

“Leeftijdsdiscriminatie was en blijft het meest onderschatte probleem op onze arbeidsmarkt”, reageert Demir op het verhaal van een werkzoekende die niet werd uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek bij Dovy-keukens omdat hij te oud is. “De veroordeling van het bedrijf illustreert dat het probleem vandaag allesbehalve van de baan is.”

‘Overstandige zet van Dovy’

Volgens de volksvertegenwoordiger was het meer dan onverstandig van Dovy om een geschikte kandidaat niet uit te nodig vanwege zijn leeftijd. “Om onze sociale zekerheid ook in de toekomst zuurstof te geven vragen we iedereen langer te werken. Deze regering neemt daartoe alvast een groot aantal maatregelen. In het regeerakkoord staat bijvoorbeeld de vervanging van de anciënniteitsgebonden verloning door verloning op basis van prestatie en competenties”, gaat Demir verder.

Oudere werknemers worden letterlijk en figuurlijk uit de arbeidsmarkt geprijsd”

Om haar pleidooi kracht bij te zetten haalt Demir cijfers aan van OESO die aantonen dat België behoorlijk slecht scoort als we kijken naar de werkzaamheidsgraad van 55-plussers. Zo was 44,6 procent van de Belgische 55-plussers eind 2015 actief in ons land. Ter vergelijking: het europees gemiddelde klokte toen af op 53,9 procent. In landen zoals Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken loopt dat cijfer op tot 60 à 70 procent. Zweden, Noorwegen en Zwitserland halen zelfs een tewerkstellingspercentage van meer dan 70 procent voor hun 55-plussers.

Volgens Demir is de verklaring in de eerste plaats te zoeken in de vooroordelen: 55-plussers zijn oud, versleten, niet productief genoeg, niet gemotiveerd, niet flexibel en niet mee met de laatste trends.

“Dat klopt niet”, reageert de volksvertegenwoordiger. Volgens haar bieden oudere werknemers zelfs enkele voordelen. Daarbij verwijst ze naar een recent onderzoek van SD Worx waaruit blijkt dat kmo-werkgevers vooral de ervaring en de werkattitude van oudere medewerkers appreciëren. Bovendien veranderen ze minder snel van werk dan hun jongere collega’s.

Leeftijdsgebonden verloning

België werd in het verleden al door Europa veroordeeld voor zijn systeem van leeftijdsgebonden verloning

Maar niet alleen de vooroordelen spelen de 55-plussers parten, gaat Demir verder, ook de Belgische leeftijdsgebonden verloning is nefast voor hen. “Hierdoor worden ouder wordende werknemers letterlijk en figuurlijk uit de arbeidsmarkt geprijsd”, verduidelijkt ze.

“België werd in het verleden al door Europa veroordeeld voor zijn systeem van leeftijdsgebonden verloning”, zegt Demir. Ons land schakelde toen over op anciënniteitsgebonden barema’s. Een systeem dat volgens de volksvertegenwoordiger weinig zoden aan de dijk bracht.

“Ik ben dan ook bijzonder blij dat minister Peeters in een reactie op de veroordeling van Dovy heeft aangegeven prioritair werk te willen maken van de afspraak in het regeerakkoord om de anciënniteitsgebonden verloning om te vormen in een verloning volgens competenties en productiviteit.”

“Laten we daarnaast ook niet vergeten dat het doelgroepenbeleid van Vlaams minister van Werk Muyters in belangrijke RSZ-kortingen voor 55-plussers voorziet,” zegt Demir. “Wat een aanzienlijke verhoging van hun kansen op aanwerving betekent. Als we willen dat mensen langer werken moeten we oudere werknemers en werkzoekenden ook kansen geven.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content