Ziekteverzekering kan 2 miljard besparen

02/09/10 om 08:15 - Bijgewerkt om 08:14

Bron: Trends

De ziekteverzekering kan vrij makkelijk 2 miljard euro structureel besparen. Een miljard door in 2011 het budget te bevriezen en een miljard door de komende jaren stelselmatig 250 miljoen euro overbodige uitgaven weg te knippen.

Ziekteverzekering kan 2 miljard besparen

© Epa

Dat staat in een nota die de Commissie voor Begrotingscontrole van de Ziekteverzekering bespreekt, zo meldt De Standaard donderdag. De commissie is door de overheid ingesteld om de budgetcyclus extra te bewaken.

Een bevriezing van de begroting in 2011 levert geen dramatische toestanden op, suggereert de nota. De ontwerpbegroting 2011 bevat al 750 miljoen euro die niet uitgegeven zullen worden.

Er moet wel ook enige ruimte zijn voor "dringende nieuwe initiatieven", stelt de commissie. Daarvoor kan 250 miljoen gevonden worden via besparingen in het budget.

Daarnaast is het perfect mogelijk 250 miljoen extra te besparen, elk van de volgende jaren. De nota bevat 25 pagina's voorbeelden van achterhaalde uitgaven en flagrante onderschattingen van uitgaven.

De commissie berekende ook dat de sociale zekerheid in de periode 2010-2015 23 miljard euro tekorten opstapelt. Die worden voorlopig in stilte opgevuld met eigen en schatkistleningen.

Onze partners