Zelfstandigen woedend over schandpaalpolitiek Laruelle

18/09/11 om 10:59 - Bijgewerkt om 10:59

Bron: Trends

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is er niet over te spreken dat bevoegd minister Sabine Laruelle (MR)overweegt om de individuele inspectieverslagen van hardleerse horeca-uitbaters te publiceren. 'Ongehoord.'

Zelfstandigen woedend over schandpaalpolitiek Laruelle

Het meest voorkomende probleem waar inspecteurs in horecazaken op stoten, is netheid. Meer dan de helft van de zaken (57 procent) scoort op dat vlak een onvoldoende.

Netheid

Door de verslagen openbaar te willen maken, "geeft de minister de indruk dat het met de netheid in de uitbatingen niet goed gesteld is, terwijl in werkelijkheid heel wat uitbaters een ongunstige controle krijgen doordat ze enkele administratieve formaliteiten, die gepaard gaan met de netheid, of detailpunten niet hebben nageleefd", klaagt het NSZ.

Controles verdubbeldHet aantal controles in de horeca is op twee jaar tijd verdubbeld. Volgens NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws is het maar al te gemakkelijk om het aantal controles op te trekken "maar in gebreke te blijven bij de informatie-overdracht".

Efficiënte dienstverlening "Controleurs", zegt ze, "zouden bij een slecht rapport de ondernemers niet aan hun lot mogen overlaten door, in het beste geval, enkel maar door te verwijzen naar de eigen, onoverzichtelijke website of naar een te betalen privéorganisatie."

Het NSZ pleit ervoor dat informatie-adviseurs in dienst van het federaal voedselagentschap FAVV de horecazaken bezoeken. "De zelfstandigen betalen genoeg bijdragen aan het FAVV om een efficiënte dienstverlening in de plaats te krijgen", besluit Mattheeuws. (Belga/EE)

Onze partners