Yellen (Fed): 'Arbeidsmarkt nog niet hersteld'

11/02/14 om 17:47 - Bijgewerkt om 17:47

Bron: Trends

Volgens de nieuwe voorzitter van de Fed (Federal Reserve) Yellen ligt de werkloosheid in de VS te hoog. Het monetaire beleid moet gericht zijn op een substantieel herstel van de arbeidsmarkt, luidt het.

Yellen (Fed): 'Arbeidsmarkt nog niet hersteld'

© reuters

Tijdens een toespraak in het Amerikaanse Congres gaf de 67-jarige Yellen als voorzitter van de Fed voor het eerst toelichting bij het beleid van de Amerikaanse centrale bank .

Yellen liet verstaan dat de Fed onder haar leiding vasthoudt aan het streven om de werkgelegenheid in de Verenigde Staten op te krikken, en om de inflatie op het gewenste peil van 2 procent te brengen (en te houden).

De Fed-voorzitter benadrukte dat de arbeidsmarkt van de grootste economie ter wereld - ondanks de dalende werkloosheid - nog verre van hersteld is. De werkloosheidsgraad in de VS zakte in januari tot 6,7 procent van de beroepsbevolking. Daarmee kwam de 6,5 procent in zicht, de grens die de Fed aanvankelijk aangaf als sleutel tot een renteverhoging. Eind vorig jaar liet de Fed echter al weten dat de rente nog lange tijd op het huidige peil van bijna 0 procent wordt gehandhaafd, ook als de werkloosheid lager is dan de beoogde 6,5 procent. Yellen herhaalde dat voornemen in haar toespraak.

De maandelijkse inkoop van obligaties door de centrale bank werd deze maand met 10 miljard dollar verlaagd tot 65 miljard dollar. De Fed heeft intussen aangegeven obligaties te blijven kopen tot de arbeidsmarkt 'substantieel' hersteld is.

Yellen, die nog geen twee weken in het zadel zit als topvrouw van de Fed, verwees in haar toespraak ook naar de recente volatiliteit op de wereldwijde financiële markten. In dit stadium vormt die volatiliteit evenwel nog 'geen substantieel risico' voor de Amerikaanse economie, suste ze.

"Het is duidelijk dat Yellen dezelfde lijn volgt van haar voorganger Bernanke," zei Tom Porcelli, chief US economist bij RBC Capital Markets in New York na de toelicthing van Yellen. "De Fed zal haar obligatie-aankopen bij iedere beleidsverklaring met 10 miljard dollar verminderen," voorspelde hij.(Belga/ReutersBO)

Lees meer over:

Onze partners