Wet deugdelijk bestuur schiet doel voorbij

© GF

België heeft sinds eind april een wetgeving op deugdelijk bestuur, specifiek voor beursgenoteerde bedrijven. De kans is groot dat de wet haar doel voorbij schiet.

De wet op deugdelijk bestuur bij beursgenoteerde bedrijven legt de vertrekvergoeding van topmanagers aan banden en verplicht de spreiding van de variabele vergoeding in de tijd. Volgens een artikel in Trends zal dit enkel leiden tot een stijging van het basissalaris en zeker niet tot loonmatiging bij topmanagers.

Trends sprak met advocaten Damien Conem en Aurore Gillet van het kantoor Loyens & Loeff, en ging met hen op zoek naar de implicaties van de nieuwe wetgeving. Zij zijn ervan overtuigd dat de meeste ondernemingen de lagere, maatschappelijk aanvaardbare gouden parachute en de afgeroomde variabele vergoeding zullen doorrekenen in het vaste deel van het loon.

Conem en Gillet waarschuwen ook voor de verminderde aantrekkingskracht van een beursnotering. De wet geldt immers niet voor niet-beursgenoteerde ondernemingen noch voor Belgische filialen van buitenlandse bedrijven. Op die manier kan het voor topmanagers interessanter worden om niet voor een beursgenoteerd bedrijf te gaan werken, en voor de onderneming zelf wordt privaat blijven een valabel en goedkoper alternatief.

De verplichte oprichting van een remuneratiecomité met enkel niet-uitvoerende en hoofdzakelijk onafhankelijke bestuurders, en de verplichte publicatie van een uitgebreid remuneratieverslag zorgt immers voor een hoop rompslomp en zeer gespecialiseerd werk. “Het worden gouden tijden voor HR- en remuneratieconsultants”, besluiten de twee advocaten.

PC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content