'We zullen flirten met recessie'

30/08/11 om 15:25 - Bijgewerkt om 15:25

Bron: Trends

De Belgische grootbanken voorspellen amper economische groei in de tweede jaarhelft. Maar echt dramatisch hoeft dat niet te worden, meent KBC-econoom Johan Van Gompel.

De Belgische grootbanken voorspellen amper economische groei in de tweede jaarhelft. Maar echt dramatisch hoeft dat niet te worden, meent KBC-econoom Johan Van Gompel. Hoe dicht staan we precies bij een recessie?

Kijk, de Belgische economie zal in het derde en vierde kwartaal weinig of niet groeien. We spreken bij ons van een recessie bij twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei. Dat verwachten we niet. Wel dat we met de recessie zullen flirten, voordat de groei vanaf 2012 weer aantrekt.

Maar je moet toch uitkijken met dat woord, 'recessie'. Ook als we twee keer op rij een licht negatieve groei zouden hebben, zou men al van een recessie spreken, terwijl dat niet zo dramatisch hoeft te zijn. In de VS, bijvoorbeeld, bekijkt men veel meer indicatoren voor men dat woord uitspreekt.

Waarom ontsnappen we volgens u aan een echte recessie?

In de ontluikende markten, zeker de Aziatische, blijft de groei momenteel wel overeind. Daar zijn we als exportland heel gevoelig voor, net zoals de Duitse economie. Bovendien doet onze arbeidsmarkt het nog goed. De bedrijven werven nog aan. Dat zal in de tweede helft van 2011 misschien wel wat verminderen, maar de arbeidsmarkt klapt niet in elkaar.

Wat moeten we vooral vermijden om niet in een echte recessie te verzeilen?

De schuldencrisis in de EU mag niet problematischer worden, daar zijn dringend oplossingen nodig. En ook een regering die structureel ingrijpt, is echt nodig. Bovendien moeten we zorgen dat onze arbeidsmarkt blijft draaien. (TV)

Onze partners